Догори
Дати відгук

Чи потрібно вживати БАДи, якщо хочеш жити довго і здорово: радить нутриціолог

Насправді на це запитання є дві правильні відповіді.

3 хв на прочитання08 Серпня 2021, 07:50
Чи потрібно вживати БАДи, якщо хочеш жити довго і здорово: радить нутриціолог Чи потрібно вживати БАДи, якщо хочеш жити довго і здорово: радить нутриціолог
Поділитись:

У своєму інтерв’ю GreenPost нутриціолог Анна Мельник розповіла про японський та «гірський» способи харчування довгожителів.

Японія давно відома своїми довгожителями.

«Там цікава ситуація: колись з’явилася традиція (вочевидь, після Хіросіми й Нагасакі, коли боролися за виживання нації, за здоров’я) вводити БАДи, хоча би ті, що могли — наприклад, китовий жир, котрий містить багато цінних елементів. Побачили, що після бомбардувань Хіросіми та Нагасакі взагалі не потерпіло дерево гінкго — воно перше розцвіло й не мало ніяких генетичних мутацій, тому, коли стали намагатися щось корисне давати людям, ввели БАД із гінкго. У Японії навіть є закон, що якщо мама під час вагітності не вживала БАДи та вітаміни й мінеральні комплекси для вагітних, то не зможе отримувати допомогу на дитину, бо знала, що без цього тепер неможливо виростити здорову дитину, і таким чином свідомо шкодила їй», — розповідає Анна Мельник.

Нутриціолог говорить, що тривалість життя японців значно зросла завдяки таким заходам і грамотному підходу до здоров’я. Лікар розповідає, що на 90-річчя японці отримують від уряду подарунок — срібну чашечку. Але відколи цю традицію започаткували, настільки зросла кількість 90-річних, що уряду це стало невигідно – забагато японців переступили рубіж і 90, і 100 років.

«І в них справді старість, про яку люди мріють: вони насолоджуються життям, подорожуючи й відпочиваючи, ще 10, 20, 30, 40 років. Але в Японії це розумний підхід: нічого зайвого, морепродуктів багато в дієті та вітамінні й мінеральні комплекси», — говорить Анна Мельник.

Також багато довгожителів у горах. Лікар пояснює це якоюсь мірою повітрям, «бо легенева тканина розвивається інакше для того, аби людина отримувала достатньо кисню». Але при цьому дуже важливо, що максимальна кількість довгожителів там, де люди п’ють талу воду — «із льодовиків, вона не дистильована, не стерильна, не з крану, буває навіть напівпрозора», говорить Анна Мельник. Вона розповідає, що така вода дуже багата на мінерали.

«Вони її п’ють і цією водою поливають свої городи. Ось їм БАДи не потрібні, бо у них у їжі є все в тій кількості, в якій, як чомусь вірять наші лікарі, у нас це є, хоча насправді у нашій звичайній натуральній їжі це 5-6 %», — говорить Анна Мельник.

Також ми писали про те, чому потрібно їсти рибу й кидати курити: дієтологи радять, як подовжити життя на десять років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.