Догори
Дати відгук

Чому заради схуднення потрібно ретельно пережовувати їжу

Нове дослідження вчених з Манчестерського університету

1 хв на прочитання30 Серпня 2022, 17:02
Поділитись:

Звичка, яка допоможе поглинати менше калорій та засвоювати більше поживних речовин.

Ще в XIX столітті тодішній гуру здорового харчування американець Гораціо Флетчер стверджував, що кожен шматочок їжі необхідно пережувати щонайменше 32 рази, перш ніж проковтнути. Але звідки взялася ця цифра? Можливо, вона пов'язана з кількістю зубів у людини. Флетчер стверджував, що пережовуючи кожен шматок багато разів можна перетворити "жалюгідного ненажеру в розумного епікурейця". А саме жування, яке нібито необхідне навіть при вживанні рідини (!), не тільки зробить нас сильнішим і витривалішим, а й вилікує алкоголізм, апендицит, запалений кишечник і навіть божевілля. Природно, що це виявилося нісенітницею.

Однак нове дослідження вчених з Манчестерського університету показало, що інтенсивне пережовування їжі має одну дивовижну перевагу. Воно збільшує швидкість метаболізму, тобто кількість енергії, яку ми спалюємо у стані спокою. Цей показник зростає на вкрай несподівані для вчених 15%, що дуже високо. У дослідженні взяли участь 15 жінок і 6 чоловіків, які протягом 15 хвилин жували два види несмачної жуйки - одну м'яку, а іншу тверду. Під час цього процесу ретельно фіксувалася витрата енергії у добровольців.

На повне своє здивування вчені виявили, що коли добровольці пережовували м'якшу жуйку, швидкість їхнього метаболізму підвищувалася на 10%. А від жорсткої жуйки вона виросла ще більше - на 15%. Справа в тому, що саме бажання – це важка робота для організму. І під час неї спалюються калорії. Звичайно, не так багато, як хотілося б.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.