Догори
Дати відгук

Червоний список видів, що зникають, збільшився на 6000 позицій

Список, що видається вже 60 років, попереджає про тварин і рослини, що знаходяться під загрозою зникнення.

2 хв на прочитання02 Липня 2024, 13:45
Червоний список видів під загрозою зникнення Понад 45 000 видів тварин і рослин потребують захисту Червоний список видів під загрозою зникнення Понад 45 000 видів тварин і рослин потребують захисту
Поділитись:

Міжнародна спілка охорони природи (МСОП) опублікувала останній Червоний список видів, що знаходяться під загрозою зникнення. За даними міжнародної природоохоронної організації, наразі під загрозою зникнення перебувають понад 45 000 видів – на 1000 більше, ніж торік.

У ньому йдеться, що причиною вимирання більшої кількості видів є зміна клімату, інвазивні види та діяльність людини, така як незаконна торгівля та розширення інфраструктури.

Список, що видається вже 60 років, попереджає про тварин і рослини, що знаходяться під загрозою зникнення, але також висвітлює історії успіху у справі збереження видів, наприклад, іберійської рисі.

В даний час список включає 163 040 видів, що приблизно на 6 000 більше, ніж минулого року. Кактуси Копьяпоа, що ростуть у чилійській прибережній пустелі Атакама, борнейський слон і гігантська ящірка Гран-Канарії входять до видів, що знаходяться під загрозою зникнення, повідомляє МСОП.

У списку також зазначено «приголомшливе» скорочення популяції ендемічних рептилій – гігантської ящірки та сцинку – на Канарських островах та Ібіці через напад інвазивних змій.

На противагу цьому зусилля зі збереження образу дозволили відродити іберійську рись, що була межі вимирання: її населення збільшилася з 62 дорослих особин 2001 року до 648 2022 року, нині її чисельність перевищує 2000 особин.

За даними Міжнародного товариства по зникаючих видах кішок, що колись вважалися одним з найбільш перебуваючих під загрозою зникнення видів диких кішок у світі, в період з 1985 по 2001 рік їх популяція скоротилася на 87 відсотків, а кількість самок, здатних до розмноження скоротилося більш ніж на 90 відсотків.

Вид був відроджений шляхом відновлення природного довкілля іберійської рисі в середземноморських чагарниках і лісах, а також шляхом збільшення чисельності її основного видобутку - європейського кролика.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Реклама алкогольних напоїв
У Держпродспоживслужбі пояснили, де і як не можна рекламувати алкогольні напої в Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Представники водної стихії можуть бути уїдливими та зухвалими
Найзліші знаки зодіаку
2 хв на прочитання3 години тому
ДБР завершило розслідування багатомільйонної оборудки із землею /фото ілюстративне
На Київщині ділки вирішили привласнити землі лісового фонду у мальовничому місці біля річки вартістю понад 9 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
 Цифрові трансформації в медичній сфері Онлаййн послуги для вагітних
Вибір термінів декрету, діагностика плода на відстані, отримання соцвиплат: 5 можливостей для вагітних і породіль онлайн
5 хв на прочитання4 години тому
Названо продукти, які не варто вживати при високому кров'яному тиску
1 хв на прочитання5 годин тому
Найлінивіший наполеон, який приготує кожен за 15 хвилин
1 хв на прочитання7 годин тому
Україна суттєво скоротила експорт соняшнику за минулий маркетинговий рік
1 хв на прочитання8 годин тому
Дієтолог назвала одну з найкорисніших сезонних ягід для діабетиків
1 хв на прочитання10 годин тому