Догори
Дати відгук

Черв'яки, що живуть поблизу Чорнобиля, розвинули нову «суперсилу» — ось що виявили науковці

Це піднімає питання про вплив хронічної радіації на ДНК.

3 хв на прочитання08 Березня 2024, 15:48
Нематоди. Зображення згенероване ШІ Нематоди. Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Черв'яки, що живуть поблизу Чорнобиля, розвинули нову «суперсилу» — вони виявилися несприйнятливими до радіації. Про це розповідає Daily Mail.

«Чорнобиль був трагедією незбагненного масштабу, але ми все ще не дуже добре розуміємо вплив катастрофи на місцеве населення», — сказала Софія Тінтор, провідний автор дослідження.

Катастрофа 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції перетворила навколишню територію на найбільш радіоактивний ландшафт на Землі. Люди були евакуйовані, але багато рослин і тварин продовжують жити в регіоні, незважаючи на високий рівень радіації, який зберігається майже чотири десятиліття потому.

В останні роки дослідники виявили, що деякі тварини, які живуть у Чорнобильській зоні відчуження, фізично і генетично відрізняються від своїх побратимів в інших місцях, що піднімає питання про вплив хронічної радіації на ДНК.

У новому дослідженні науковці відвідали Чорнобиль, аби вивчити нематод — крихітних черв'яків із простим геномом і швидким розмноженням, що робить їх особливо корисними для розуміння базових біологічних явищ.

«Ці черв'яки живуть скрізь, і вони живуть швидко, тому вони проходять через десятки поколінь еволюції, в той час як типові хребетні ще тільки взуваються», — сказав Метью Рокман, професор біології в Нью-Йоркському університеті і старший автор дослідження.

З лічильниками Гейгера для вимірювання місцевих рівнів радіації та засобами індивідуального захисту від радіоактивного пилу, вони збирали черв'яків зі зразків ґрунту, гниючих фруктів та інших органічних матеріалів.

Черв'яки були зібрані з місць по всій зоні з різним рівнем радіації — починаючи від низьких і закінчуючи місцями з таким високим рівнем радіації, як у відкритому космосі.

Повернувшись до лабораторії Нью-Йоркського університету, дослідники вивчали черв'яків, зокрема, заморожуючи їх.

«Ми можемо кріоконсервувати черв'яків, а потім розморозити їх для подальшого вивчення. Це означає, що ми можемо зупинити еволюцію в лабораторії, що неможливо з більшістю інших моделей тварин, і дуже цінно, коли ми хочемо порівняти тварин, які пережили різні еволюційні історії», — пояснив професор Рокман.

Дослідники були здивовані, коли виявили, що не змогли виявити ознак радіаційного ураження в геномах чорнобильських черв'яків.

«Це не означає, що Чорнобиль безпечний — це радше означає, що нематоди дійсно стійкі тварини і можуть витримувати екстремальні умови. Ми також не знаємо, як довго кожен із зібраних нами черв'яків перебував у Зоні, тому не можемо бути впевнені, який саме рівень опромінення отримав кожен черв'як та його предки за останні чотири десятиліття», — сказав д-р Тінторі.

Ставлячи питання, чи не пов'язана відсутність генетичного підпису з тим, що черв'яки, які живуть у Чорнобилі, надзвичайно ефективно захищають або відновлюють свою ДНК, дослідники розробили систему для порівняння швидкості росту популяцій черв'яків і використовували її для вимірювання чутливості нащадків кожного з 20 генетично відмінних черв'яків до різних типів пошкодження ДНК.

Хоча лінії черв'яків відрізнялися одна від одної тим, наскільки добре вони переносили пошкодження ДНК, ці відмінності не відповідали рівням радіації в кожному місці збору.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Продукти харчування Підживлення для Кімнатних рослин
3 продукти харчування, які можуть стати чудовим підживленням для кімнатних рослин
1 хв на прочитаннягодина тому
Сьогодні 27 квітня Всесвітній день ветеринара
27 квітня - Всесвітній день ветеринара
2 хв на прочитання4 години тому
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання6 годин тому
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання7 годин тому
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора