Догори
Дати відгук

Чернігівщина відкрила серію регіональних презентацій екосистеми DREAM

Загальна кількість проектів, що впроваджуються на Чернігівщині вже перевищує 120.

2 хв на прочитання24 Січня 2024, 11:58
 Екосистеми DREAM в Чернігові Екосистеми DREAM в Чернігові
Поділитись:

Понад 60 представників громад, обласної адміністрації, міжнародних організацій обговорили переваги використання екосистеми, прогрес її впровадження, а також наступні кроки з залучення місцевої й регіональної влади до роботи з DREAM.

Наразі загальна кількість проектів, що впроваджуються на Чернігівщині та заведені до DREAM, перевищує 120. Майже 30 громад області працюють з системою, але цього року кількість залучених громад і заведених проектів значно збільшиться.

«Міністерство комплексно підходить до питання відновлення громад. На стратегічному рівні ми задаємо загальну рамку через оновлення Державної стратегії регіонального розвитку, а також впорядкування загальної архітектури планувальних документів. А на практичному рівні — впроваджуємо дієві механізми фінансування, прикладом яких у 2023 році став Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, а також цифрові інструменти. І екосистема DREAM сьогодні – це основа для роботи з проектами відновлення», – зазначила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Завдяки системі громади формують власний інвестиційний портфель, а також можуть залучати фінансування, додала Олександра Азархіна. Переваги DREAM очевидні, тому сьогодні в системі вже працюють понад 500 громад з усієї країни. Вони отримують технічну підтримку від Проектного офісу DREAM, а також співпрацюють з командами підтримки в регіонах, які допомагають підвищити спроможність громад в питаннях відновлення.

Законодавча рамка розвитку громад передбачає в першу чергу ініціативи щодо більш чіткого визначення повноважень і обов’язків місцевої влади. В першу чергу, в питаннях відновлення.

Голова Комітету ВР з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олена Шуляк роповіла, що вже відбувається інтеграція Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) з екосистемою DREAM, що дозволить управляти та контролювати будівництво нових об’єктів відновлення. Інтегрується в екосистему і реєстр культурних пам’яток. При цьому важливо, щоб усі проекти відновлення впроваджувались прозоро та ефективно, за принципом “краще ніж було”, а також враховували сучасні стандарти Європейського союзу, зокрема, Нового Європейського Баугаузу.

Наразі в екосистемі DREAM завершується оцифрування повного циклу проекту відновлення, що дозволяє керувати проектами на всіх стадіях впровадження. Крім того, розроблений функціонал для міжнародних партнерів, зокрема інструмент фінансових програм, який дозволить залучати фінансування у проекти громад прямо в системі.

Презентація екосистеми DREAM в Чернігові є першою з серії регіональних презентацій, які відбудуться цього року. Крім того, задля підтримки користувачів системи проводяться регулярні навчання в онлайн та офлайн режимі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.