Догори
Дати відгук

Черемша: користь та шкода продукту, як вживати в їжу

Розповідаємо, чому варто включити цей продукт у свій раціон.

2 хв на прочитання19 Березня 2024, 10:42
Черемша користь та шкода продукту Як вживати в їжу Черемша користь та шкода продукту Як вживати в їжу
Поділитись:

Ця рання весняна зелень має величезну кількість корисних властивостей. Її особливо цінують за гостренько-часниковий смак, вітамінний склад та антисептичну, бактерицидну та антибактеріальну дію.

Черемша - ранньовесняна зелень. Включити її в свій раціон важливо через гостру нестачу вітамінів в організмі в цей період. Рослина має сильну фітонцидну дію, благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, покращує апетит.

Рослина також містить: вітаміни групи В і провітамін A (бета-каротин), званий еліксиром молодості та мінеральні солі, що підтримують в організмі кислотно-лужний баланс, нормалізують водно-сольовий обмін, корисні для ендокринної, нервової, травної систем. У черемші є солі кальцію, калію, заліза, йоду, міді, фтору, бору та сірки. У рослині також багато клітковини.

Вітамінна добавка зі свіжої черемші дуже корисна для жінок, адже вітаміни А, Е, С, групи В, що містяться в ній, вважаються вітамінами молодості, красивої шкіри і волосся. Однак не радять їсти багато черемші під час вагітності. Максимум – кілька листочків на день. Також черемшу можна використовувати для виготовлення різних масок, але перед цим нанесіть трохи суміші на тильну поверхню зап'ястя, щоб уникнути негативних реакцій та алергії. Якщо через 5-10 хвилин на місці нанесення немає почервоніння, печіння та будь-яких інших симптомів - можна наносити на обличчя.

Черемша неймовірно корисна і для чоловіків. Більше того, не всяка зелень так добре впливає на чоловічу потенцію, як ця. Дійсно, черемша добре активізує кровопостачання в чоловічих органах. Таким чином, вона робить чоловіка сильнішим та активнішим.

Звичайно, черемша також має деякі протипоказання. Її не можна вживати людям, які страждають на гастрит, епілепсію, виразку шлунка. Велика доза лікувальних препаратів із черемшею може завдати шкоди серцевій діяльності. При зловживанні таких лікарських засобів можуть виникнути безсоння, головний біль, діарея. Не забудьте це врахувати. У день допускається вживання 10-25 листків черемші.

Як вживати черемшу в кулінарії

Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак, щоб не зіпсувати приготовлену страву. Найчастіше використовується листя черемші. Їх слід почистити, ретельно вимити та обсушити. Краще вживати черемшу в сирому вигляді, адже при термічній обробці смак і аромат стають слабшими.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Усик нокаутував Дюбуа у 5 раунді та захистив свої титули
Король залишається на троні: Олександр Усик нокаутував Даніеля Дюбуа у п'ятому раунді
1 хв на прочитання3 години тому
Данило Явгусишин (Аонішікі Арата)
Українець Аонішікі створив сенсацію в сумо, здобувши найпрестижнішу перемогу
1 хв на прочитанняВчора
Як допомогти лімфатичній системі — поради експерта.
На фото Наталія Білушенко
Набряки у спеку – сигнал від лімфатичної системи: поради фахівця
6 хв на прочитанняВчора
Фото: Валерій Лобановський / Укрінформ
Наставники перемог: 19 липня Україна відзначає День тренера
2 хв на прочитанняВчора
Рятувальна операція на кухні: в Одесі дівчина застрягла рукою у кухонному приладі
1 хв на прочитання18 Липня 2025
«Дитина від трьох батьків»: прорив у медицині та етичні дилеми
3 хв на прочитання18 Липня 2025
Захиститися від Денге, чікунгуньї та вірусу Західного Нілу: нові виклики для здоров'я європейців
5 хв на прочитання18 Липня 2025
Кульбаба — отрута для ракових клітин: як правильно її готувати, аби досягнути ефекту
3 хв на прочитання18 Липня 2025