Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Частина природи Землі - належить тваринам і рослинам: чому людина "проти"

Частина природи Землі - належить тваринам і рослинам: чому людина "проти"

Людство — частина біосфери Землі — протягом тривалого періоду повністю залежало від навколишніх природних умов.

2 хв на прочитання2 години тому
Всесвітній день охорони місць проживання.
Фото: vodacpk Всесвітній день охорони місць проживання. Фото: vodacpk
Поділитись:

Всесвітній день охорони місць проживання щорічно відзначається 6 жовтня.

Ця екологічна подія була започаткована у 1979 році з нагоди прийняття Бернської конвенції – міжнародної угоди про охорону дикої фауни і флори та природних середовищ проживання.

Головною метою Конвенції є збереження тих середовищ існування рослин та проживання тварин, де необхідна співдружність та взаємодопомога кількох країн.

Підписанти конвенції беруть на себе зобов’язання сприяти формуванню національної політики з метою збереження природних місць проживання та вживати дієвих заходів у боротьбі із забрудненням навколишнього середовища.

ЩО ТАКЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ?

Частина природи Землі, в якій живуть організми, — це їхнє середовище проживання. Виникаючі взаємовідносини, спосіб життя, продуктивність, чисельність істот вивчає екологія. Виділяють основні компоненти природи: ґрунт, воду та повітря. Є організми, які пристосовані до проживання в одному середовищі або у трьох, наприклад прибережні рослини.

Окремі елементи, які взаємодіють із живими істотами та між собою, — екологічні фактори. Кожен із них є незамінним. Але в останні десятиліття планетарне значення набувають антропогенні фактори. Хоча ще півстоліття тому впливу суспільства на природу не приділяли достатньо уваги, а 150 років тому сама наука екологія перебувала в зародковому стані.

ЯК ЛЮДИНА ВПЛИВАЄ НА ПРИРОДУ?

Людство — частина біосфери Землі — протягом тривалого періоду повністю залежало від навколишніх природних умов. У міру розвитку нервової системи, зокрема головного мозку, завдяки вдосконаленню знарядь праці людина сама перетворився на чинник еволюційного та інших процесів на Землі. Передусім треба згадати оволодіння механічною, електричною та атомною енергією. В результаті значно змінилася верхня частина земної кори, зросла біогенна міграція атомів.

Все різноманіття впливу суспільства на навколишнє середовище — це і є антропогенні фактори. Приклади негативного впливу:

  • скорочення запасів корисних копалин;
  • зведення лісів;
  • забруднення ґрунтів;
  • мисливство та рибальство;
  • винищення дикорослих видів.

Україна ратифікувала Бернську конвенцію 29 жовтня 1996 року.

На сьогодні до документа приєдналися 40 країн Європи та чотири африканські країни.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.