Догори
Дати відгук

«Більшість чоловіків навіть не підозрюють, що хворі»: 7 важливих порад уролога-андролога

Сьогодні Всесвітній день чоловіків.

5 хв на прочитання04 Листопада 2023, 20:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У першу суботу листопада відзначають Всесвітній день чоловіків. Окрім усього іншого, це додатковий привід поговорити про те, як часто представники «сильної половини людства» бувають у чоловічого лікаря? Чи чули вони про існування таких хвороб, як аденома простати, статеві інфекції й андрогенний дефіцит? Про це розповів уролог-андролог Ярослав Прокоп'єв.

15% чоловіків у популяції мають варикоцеле — варикозне розширення вен гроздевидного сплетення насіннєвого канатика, і більшість із них не знають про те, що у них проблема. У багатьох воно позначається в подальшому як чоловіче здоров'я в частині фертильності, тобто неможливості мати дітей, погіршення параметрів еякуляту.

Цих та інших хвороб можна уникнути або виявити їх на ранній стадії та контролювати.

Профілактичні візити для сімейних чоловіків, особливо у віці після 50 років, повинні проходити не рідше одного разу на рік

Порада №1: Щороку чоловік повинен відвідувати уролога

Багато залежить від способу життя. Якщо чоловік веде активне статеве життя, часто змінює партнерів, то правильно перевірятись після зміни кожного статевого партнера.

Профілактичні візити для сімейних чоловіків, особливо у віці після 50 років, повинні проходити не рідше одного разу на рік.

Здається, що чоловіки відвідують урологів рідше, ніж жінки гінекологів. Однак саме профілактика є дуже важливою.

Тому відповідальність за відвідування профілактичних оглядів лежить виключно на самому чоловікові.

А якщо виникли якісь неприємні симптоми, бігти до лікаря потрібно терміново.

Що ж має насторожити?

Порада №2: Апатія може бути причиною візиту до уролога

Симптоми, за якими можна зрозуміти, що час відвідати уролога:

  • з'явилася болючість при сечовипусканні;
  • змінився тиск сечі;
  • з'явилися біль у низу живота.

Також важливо помічати симптоми андрогенного дефіциту — це:

  • порушення потенції;
  • апатія;
  • зниження фізичної сили;
  • швидка стомлюваність, сонливість.

Усі ці симптоми мають насторожити чоловіка. При їх виникненні важливо прийти до лікаря.

Ще один цікавий факт, який каже, що необхідно перевірити чоловіче здоров'я — це часті цистити або бактеріальний вагіноз у коханої жінки. На це обов'язково варто звернути увагу.

Дуже часто чоловік є носієм бактеріальної патогенної флори, але його нічого не турбує. А у партнерки виникають запальні моменти, бактеріальні вагінози, цистити.

Порада №3: Уролог — лікар з дитинства

Починати думати про чоловіче здоров'я ніколи не рано і ніколи не пізно, але що раніше, то краще.

Турбота про чоловіче здоров'я має починатися з дитячого та підліткового віку.

Найчастіше хлопчиків рідко водять до уролога для профілактичних оглядів. Але коли хлопчик дорослішає, то не виявлені на ранній стадії хвороби лише посилюються. І коли вже дорослий чоловік звертається до лікаря, деякі проблеми із його чоловічим здоров'ям вирішити вже неможливо.

Має бути спадкоємність між дитячими та дорослими урологами. Чоловік повинен з дитинства передаватися з дитячої мережі у дорослу, оскільки багато проблем починаються з дитинства і невирішеними переходять у дорослу мережу.

Порада №4: «Ні» ожирінню!

На чоловіче здоров'я впливає якість харчування.

Якщо ми вживаємо не дуже здорову їжу, це завжди негативно впливає на чоловіче здоров'я. Ми погано контролюємо той обсяг поживних речовин, який одержуємо. Зрозуміло, що вміст у бургері калорій буде більшим, ніж в інших стравах, а за обсягом він не такий великий і з'їсти їх можна багато.

Саме дисбаланс між споживаними калоріями та їх спалюванням веде до багатьох проблем. У тому числі до надмірної маси тіла. А це один із факторів ризику появи проблем із чоловічим здоров'ям.

Порада №5: Спорт важливий, але без фанатизму

Вести здоровий спосіб життя дуже корисно, але із заняттями спортом потрібно бути дуже обережним. Вони мають бути помірними.

Дуже часто чоловіки у спортзалі перевантажують себе. До того ж намагаються досягти бажаної форми не лише фізичними навантаженнями, а й іншими спортивними добавками. Що негативно впливає на здоров'я.

Порада № 6: Одягатися тепло

Вже настала холодна пора року. І якщо дівчаткам змалку твердять, що для збереження жіночого здоров'я важливо тепло одягатися, то це не менш важливо і для «сильної половини людства».

Будь-які моменти, пов'язані з переохолодженням, є фактором виникнення запальних захворювань у чоловіків. Особливо якщо у чоловіка обтяжений урологічний анамнез — його родичі-чоловіки мають урологічні захворювання, наприклад, простатит.

Порада № 7: Презерватив — добре, але довідка — краще

Тим, хто веде активне статеве життя, важливо оберігатися. Нерідко чоловіки звертаються з інфекціями сечостатевої системи.

У нас існує міф, що презервативи дуже добре допомагають від інфекцій сечовивідних шляхів. Однак від такого зараження далеко не завжди оберігають презервативи, вони знижують можливість передачі інфекцій, але ризик залишається дуже високим.

Наприклад, презервативи не врятують від зараження вірусом папіломи людини чи вірусом простого герпесу.

Ці віруси чудово впроваджуються через шкірні покриви із лобкової області. Вони чудово проходять і через пори латексу презервативу.

Оберігатися, безумовно, дуже важливо, щоб уникнути небажаної вагітності чи зараження іншими серйозними захворюваннями. Однак завжди надійніше попросити майбутню партнерку пройти обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом. А головне — виключити зі свого життя випадкові статеві зв'язки.

Також ми розповідали, як за допомогою легкого голоду підвищити статеву функцію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.