Догори
Дати відгук

«Більше половини людства ризикує заразитися лихоманкою Денге»: у ВООЗ попереджають про нову пандемію

Ефективної вакцини проти вірусу Денге наразі не існує.

2 хв на прочитання23 Липня 2023, 21:22
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) передбачає нову пандемію — більше половини людства ризикує заразитися лихоманкою Денге. Це гостре вірусне захворювання, що перебігає з інтоксикацією, висипом, збільшенням лімфатичних вузлів і високою температурою, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Лихоманка Денге також супроводжується головним болем, нудотою, болями в суглобах і м'язах. У невеликій кількості випадків захворювання може перетекти у важку форму, що призводить до кровотечі та падіння кров'яного тиску до небезпечно низьких значень. Основні переносники лихоманки Денге —  комарі. І їх укуси часто бувають смертельними.

З 2000 по 2022 рік кількість зареєстрованих випадків зараження лихоманкою Денге збільшилася у вісім разів. За оцінками ВООЗ, загальна кількість інфікованих щорічно може доходити до 400 млн випадків, проте найчастіше хвороба перебігає безсимптомно. З початку 2023 року в Північній та Південній Америках зафіксували вже близько 3 млн пацієнтів і понад 100 тис. смертей від хвороби.

ВООЗ зазначає, що найбільша кількість випадків заражень у 2023 році зареєстрована у Бразилії, Перу та Болівії. Захворювання поширене у таких країнах, як Таїланд, В'єтнам, Індія, Індонезія, Малайзія, Шрі-Ланка, Венесуела, Парагвай, Мексика, Нікарагуа, Аргентина, Колумбія та Кайманові острови. У липні, за інформацією міністерства охорони здоров'я та народонаселення Єгипту, в країні зафіксовані випадки невідомого захворювання, симптоми якого схожі на лихоманку Денге. У селі в 600 км на південь від Каїра на нездужання поскаржилися від 200 до 1 тис. місцевих жителів.

Експерти ВООЗ нагадали, що лихоманка Денге залишається найтропічнішою хворобою, що швидко розповсюджується в світі і дійсно може викликати пандемію. Близько половини населення світу перебувають у групі ризику. Лихоманка захоплює нові райони, зокрема завдяки глобальному потеплінню, що створює сприятливе середовище для комарів — переносників вірусу Денге. Більше 99 % хворих на лихоманку одужують, проте захворювання може викликати серйозні ускладнення з боку мозку, печінки та нервової системи. Ефективної вакцини проти вірусу Денге поки не існує, тому з хворобою борються за рахунок контролю за популяціями комарів.

Також ми писали, що не варто рівнятися на західну медицину, наша «убита» система охорони здоров’я виявилася більш готовою до пандемії — Голубовська.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
 Великдень народні прикмети на погоду гроші здоров'я та заміжжя
Що можна і що не можна на Великдень: народні прикмети на погоду, гроші, здоров'я та заміжжя
4 хв на прочитаннягодина тому
Морські леви на пірсі 39. Фото: Anadolu/Getty Images
Тиснява на пірсі: понад 1 000 морських левів зібралися на причалі Сан-Франциско (ФОТО)
3 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Аргірантемум (маргариткова хризантема) затьмарить навіть троянди (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління. Ось у які країни вони приповзуть
2 хв на прочитанняВчора
Китай запустив безпілотний зонд на зворотний бік Місяця
1 хв на прочитанняВчора
Чотири квітучі рослини, які майже не вимагають догляду
1 хв на прочитанняВчора
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитанняВчора
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитанняВчора