Догори
Дати відгук

«Білі ворони»: хто такі альбіноси, що це за дивне захворювання, наскільки воно небезпечне й кому загрожує (ФОТО)

Білий колір при альбінізмі — це не забарвлення, а його відсутність.

3 хв на прочитання13 Червня 2024, 07:32
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Є люди, чия шкіра видається мармуровою, а лляне волосся та погляд їхніх прозорих очей виглядають просто казково. Це альбіноси — носії рідкісного гену, який зазнає спонтанної мутації ще в момент зачаття. 13 червня відзначається Міжнародний день поширення інформації про альбінізм. Що ж це за дивне захворювання, наскільки воно небезпечне й кому загрожує?

Альбінізм (від лат. albus — білий), або ж гіпопігментація — вроджена часткова чи повна відсутність меланіну — пігменту, який відповідає за колір шкіри, очей і волосся. Таким чином, білий колір альбіносів — це насправді не забарвлення, а його відсутність. Причина виникнення альбінізму — спадкове пошкодження тирозинази (ферменту, необхідного для біосинтезу меланіну).

Меланін також є захисним пігментом, який поглинає УФ-промені і не пропускає їх углиб шкіри, тому через його нестачу чи відсутність біла шкіра людей-альбіносів не засмагає і набагато чутливіша до сонячного ультрафіолету, ніж у інших людей. Вона легко зазнає сонячних опіків, через що має дуже високий ризик розвитку раку шкіри та меланоми, тому альбіноси уникають прямих сонячних променів, користуються засобами захисту від ультрафіолету й особливою декоративною косметикою. Крім того, альбінізм часто супроводжується зниженням гостроти зору, іноді косоокістю. При тотальному альбінізмі також рекомендують пити бета-каротин. Вилікувати ж це захворювання неможливо.

Гіпопігментація успадковується за рецесивним геном, який мають батьки. Причому якщо в обох батьків є цей ген, імовірність народження дитини-альбіноса становить 25 %.

Носієм гена альбінізму є приблизно 1 із 70 людей, але гіпопігментація поширена у світі не рівномірно. Наприклад, у Європі 1 народження дитини з альбінізмом припадає на 17000, а в деяких частинах Африки — на 3000.

У східній частині Африки є думка, що дитина-альбінос є примарою європейських колоністів або її мати була з білим чоловіком. У будь-якому разі «поцілованим Богом» приписують магічні властивості, тому дітей-альбіносів тут можуть викрадати для проведення окультних церемоній, оскільки вірять, що частинки тіла альбіносів приносять успіх.

Альбінізм може бути не лише у людей. У тварин він проявляється відсутністю пігменту шкіри, волосяного покриву, пір'я, райдужки ока.

Наприклад, у бджіл альбінізм характеризується відсутністю пігмента в очах. У робочих бджіл ця патологія буває рідко, а спостерігається переважно у трутнів. Іноді зустрічається до 20 % трутнів із білими очима. Білоокі бджоли та трутні погано бачать, тому слабо орієнтуються в польоті чи взагалі не вилітають із вулика.

До речі, знамениті білі ворони справді існують.

13 червня Міжнародний день поширення інформації про альбінізм Гіпопігментація
Фото: Реабилитационный центр для птиц "Свободные крылья"
13 червня Міжнародний день поширення інформації про альбінізм Гіпопігментація
Фото: Реабилитационный центр для птиц "Свободные крылья"

У природі є навіть рослини-альбіноси. Альбінізм у рослинах викликаний генетичною мутацією, яка або змушує рослину починати рости, взагалі не виробляючи хлорофілу, або залишає без пігментації тільки окремі фрагменти чи цілі пагони.

13 червня Міжнародний день поширення інформації про альбінізм Гіпопігментація
Фото: Таля Ганушевич-Лотоцкая

Рослини-альбіноси змушені пристосовуватися, використовуючи будь-які способи. Наприклад, оскільки секвоя-альбінос не може нормально фотосинтезувати, то для того, щоб вижити, їй потрібна поруч здорова рослина цього ж виду. Тоді секвоя-альбінос забирає у «товаришки» частину поживних речовин.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.