Догори
Дати відгук

«Безстресовий» будильник: пробудження може бути легким навіть після вихідних

Особливим стресом стає пробудження для організму в той період року, коли ніч довша за день.

3 хв на прочитання20 Лютого 2023, 07:32
Поділитись:

Останнім століттям графік людської активності істотно змінився. Зокрема, поява приладів з можливістю інтенсивного освітлення призвела до того, що зараз практично ніхто не лягає спати після завершення природного світлового дня, а поява щільних портьєр дала можливість не прокидатися з першими променями сонця. При цьому графік відходу до сну та підйому може регулярно змінюватися. Природний біологічний ритм активності сучасна людина зламує щодня. Найпростішою ілюстрацією є зміна графіка сну у будні порівняно з вихідними чи зміна графіка роботи, коли люди працюють за змінами.

Ця особливість сучасного життя в соціумі призводить до того, що самостійно прокидатися щодня вчасно для більшості людей досить важко. Саме тому будильники стають для багатьох потребою, розповідає «Фабрика тиші».

Особливим стресом стає пробудження для організму в той період року, коли ніч довша за день. У цей час людям важко вставати, вони вранці дратівливі, а деякі зберігають дратівливість на весь день. Це пояснюється сезонним афективним розладом, що призводить до депресій.

Однією з ознак сезонного афективного розладу є прагнення поглинати калорійні продукти, які містять алкоголь.

Мінімізувати ризик занурення в депресію можна, якщо використовувати в побуті технології дбайливого пробудження.

Багато років технології підйому були стресовими — йдеться про звукові будильники. Такі пристрої, як правило, видають різкий і неприємний звук, який різко пробуджує. За такого пробудження людина досить довго зберігає загальмованість. Науковий термін такого стану — інерційність. Організм не здатний в одну хвилину перейти від стану сну до неспання.

Світлові будильники працюють за іншим принципом. Вони прискорюють усі процеси, які мають відбуватися в організмі під час пробудження. Для цього заздалегідь за 15-60 хвилин до запланованого пробудження будильник починає світитися, збільшуючи свою яскравість.

Такий метод пробудження ефективний, оскільки світло будильника в 20 разів інтенсивніше, ніж у звичайних лампочок освітлення.

Світлобудильник не занурює організм у стрес, він не подає сигнал, який може розцінюватися нервовою системою як небезпека, але він посилає ознаки початку світлового дня, що обманюють мозок.

Люди, як і решта живих організмів на планеті, підпорядковані спеціальним циркадним ритмам, що регулюють бадьорість і сонливість. Тобто в мозку людини вбудований внутрішній годинник, яким керує супрахіазматичне ядро, розташоване в гіпоталамусі. Нервові клітини цього ядра вловлюють сигнали зорового нерва, щоб подати сигнал пробудження з початком світлового дня і підготувати організм до сну ввечері.

Супрахіазматичне ядро починає підготовку до пробудження заздалегідь. Воно подає сигнали іншим нервовим вузлам мозку, після чого залози продукують важливі для безстресового пробудження гормони (кількість мелатоніну знижується, а кортизолу зростає), регулюється температура тіла та виробляються інші процеси, що стимулюють активність організму вранці.

Цікаво, що, крім будильників, котрі імітують світанок, розроблені пристрої, котрі імітують ще й захід сонця. Вони дозволяють природним способом запустити зворотні процеси та підготувати організм до сну.

Тимчасом не поспішайте вранці вставати з ліжка: радять лікарі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.