Догори
Дати відгук

Не поспішайте вранці вставати з ліжка: радять лікарі

Краще спочатку виконати кілька приємних вправ. Заодно і стрес можна зняти.

2 хв на прочитання22 Січня 2023, 07:37
Поділитись:

У зручній горизонтальній позі від ранку можна робити розтяжку, радить лікар Олександра Литкіна.

Вона пояснює, що якщо ми тягнемо м'яз, він напружується. Це захисна реакція організму, скорочення м'яза у відповідь на розтягнення. Коли людина виконує якусь силову вправу (а стрейчинг є низькоінтенсивною силовою вправою), у неї підвищується викид адреналіну. Як відомо, цей гормон легко приводить організм у тонус. Саме тому як легкий стимулюючий засіб уранці ефективно виконувати нетривалу розтяжку (вистачить 5-10 секунд).

Ось добірка вправ від досвідчених тренерів:

1) Початкове положення: лежачи на спині. Потягніться руками вгору, ногами вниз.

2) Розтяжка сідничного м'яза.

Початкове положення: лежачи на спині. Потрібно зігнути стегно в тазостегновому суглобі, гомілку - в колінному суглобі. Потім обхопити себе руками за передню частину гомілки і потягнути коліно до грудей, зберігаючи природні вигини в попереку. Повторіть те саме з іншою ногою.

3) Розтяжка м'язів задньої поверхні стегна. Вихідне становище: сидячи. Ноги випрямлені. Потрібно виконувати нахили вперед.

4) Розтяжка м'язів-згиначів стегон, м'язів передньої поверхні стегна. Початкове положення: лежачи на спині. Потрібно зігнути ноги у колінних суглобах. Потім упертися стопами в ліжко і виштовхнути таз нагору, стопами натискаючи вниз (вправа сідничний міст).

5) Розтяжка простору між лопатками. Вихідне становище: сидячи. Руки в замку потрібно направити долонями вгору, а потім потягнутися вгору, злегка округляючи спину у грудному відділі.

Напруга і розслаблення м'язів у статиці піде на користь і тим, хто тимчасово знерухомлений чи відчуває сильний стрес. Лікарі-психотерапевти в рамках релаксаційної терапії часто використовують вправи на напругу/розслаблення м'язів (3-5 секунд їх напружують, потім різко розслаблюють). Наприклад, просять стискати кулаки, напружувати сідниці та м'язи передньої поверхні стегна, максимально випрямляючи гомілку, згинати стопи, напружуючи литкові м'язи, а потім розслаблятися. Це дозволяє заспокоїти нервову систему. Коли в мозок надходить сигнал про те, що тіло розслаблене, тривожність також знижується. До речі, це ще прийоми для зняття стресу.

Також ми розповідали, як зміцнити поперек: радить масажист.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.