Догори
Дати відгук

Безоплатне КТ: що потрібно, аби отримати

Комп’ютерна томографія та рентген безоплатні в разі підозри на COVID-19 за умови направлення від лікаря.

3 хв на прочитання04 Січня 2022, 20:38
Поділитись:

Для пацієнта проведення комп’ютерної томографії та рентгену в разі підозри на COVID-19 безоплатні. Це ще в жовтні 2020 року анонсував тодішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Комп’ютерна томографія і рентген внесені в перелік обстежень до ковідного пакету. Якщо є відповідне направлення сімейного або лікуючого лікаря на КТ і рентген, цю послугу повинні надати безоплатно», — сказав він.

Комп’ютерну томографію (КТ) призначають для визначення стану органів грудної клітки пацієнта, коли неможливо провести ПЛР-тест на COVID-19, наявна дихальна недостатність чи існують супутні патології й випадки негативного ПЛР-тесту та загальний важкий стан пацієнта.

Проте на практиці все виявилося не так райдужно.

«Мені дали направлення на безкоштовне КТ місяць тому, я прийшла і мені сказали зателефонувати після нового року, тому що місць немає. А якщо я заплачу, то завтра можна пройти», — написала в коментарі під дописом на офіційній фейсбук-сторінці МОЗ одна з пацієнтів, які потребують дослідження.

І такий випадок не поодинокий.

Якщо у вас вимагають гроші за проведення КТ або рентгену в разі підозри на COVID-19, МОЗ закликає повідомляти на гарячу лінію НСЗУ 16-77 або залишити офіційну скаргу на сайті МОЗ.

Наразі ситуація поліпшується.

«Упродовж року ми окремо моніторили ефективність і повноту виконання умов договорів про стаціонарне лікування. Ми виявили, наприклад, що в окремих лікарнях до моніторингу НСЗУ 27 % отримували КТ-обстеження безоплатно, а після моніторингу — 97 % пацієнтів», — розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак у першому інтерв'ю на новій посаді голови НСЗУ.

Кроки до безоплатного КТ:

1. Звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Якщо лікар бачить таку потребу, то виписує пацієнту е-направлення на обстеження.

2. Далі потрібно самостійно обрати медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за контрактом із НСЗУ та надає послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах».

Станом на кінець 2021 року договір із НСЗУ мають 3462 медичних заклади, серед них 316 приватних і 596 лікарів-ФОП.

Знайти необхідну лікарню можна на дашборді НСЗУ або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ 16-77.

3. Після цього необхідно зателефонувати до відповідної поліклініки та уточнити, чи має медичний заклад апарат для проведення КТ (томограф) та лікаря, який його може зробити. Якщо відповідь на обидва питання «так», потрібно записатися на обстеження та прийти у визначений час для проведення безоплатного КТ.

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то всі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди пацієнта госпіталізували.

Також ми розповідали про світло в кінці тунелю: пандемія може закінчитися в 2022 році.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.