Догори
Дати відгук

«Батарейки не можна викидати у смітник»: експерт пояснює, що з ними робити

В Україні батарейки після збору не потрапляють на сміттєві полігони — їх вивозять на переробку за кордон.

2 хв на прочитання24 Листопада 2023, 21:48
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Батарейки не можна викидати у смітник, пояснює колишній голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики, громадський активіст Костянтин Яловий.

Він наголошує, що один елемент живлення розкладається 100 років і здатний забруднити 20 м² землі або 400 л води. Водночас 80 % маси батарейок — це карбон, марганець, цинк, графіт, які можна повторно використовувати.

«У наших смітниках батарейки займають всього 0,25 %, але на них припадає 50 % всіх токсичних речовин. Це свинець, кадмій, нікель, ртуть тощо. Якщо навіть одна маленька батарейка (наприклад, у формі таблетки) потрапить до організму, вона може вбити людину за лічені хвилини. Потрапляючи на сміттєзвалища, елементи живлення, розкладаючись, так само отруюють повітря і все живе навколо. Тому використані батарейки необхідно здавати у відповідні пункти прийому на утилізацію», — закликає Костянтин Яловий.

Те, що в Україні після збору батарейки все одно потрапляють на сміттєві полігони, є міфом, стверджує експерт. Він підкреслює, що переважна більшість великих торгових мереж, котрі займаються збором, мають відповідні партнерства з громадськими організаціями, які суворо контролюють процес (наприклад, «Батарейки, здавайтеся!»).

Громадський активіст розповідає, що спроби запустити подібні підприємства в Україні поки що виявилися невдалими, тому елементи живлення вивозять на переробку за кордон — зазвичай до Румунії чи Польщі.

«Сподіваюсь, на відміну від батарейок, у вас завжди вистачатиме енергії на корисні справи. Зокрема не викидати у смітник використаний елемент живлення, а відкласти в коробочку, щоби при нагоді відвезти її до найближчого пункту прийому», — говорить Костянтин Яловий.

Також ми розповідали, які обмеження обігу пластикових пакетів наразі діють на території України.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost