Догори
Дати відгук

Азійські шершні захоплюють Європу та вбивають медоносних бджіл — але знайшлася комаха, здатна їм протистояти

Ці комахи — інвазивний вид для європейського регіону, тобто його поширення загрожує біологічному різноманіттю.

3 хв на прочитання07 Жовтня 2023, 11:13
Азйський шершень (Vespa velutina). Фото: Flickr/Gilles San Martin Азйський шершень (Vespa velutina). Фото: Flickr/Gilles San Martin
Поділитись:

Азійські шершні продовжують захоплювати Європу та вбивати медоносних бджіл. Нове дослідження, опубліковане журналом Communications Biology, показує, що їм успішно можуть протистояти земляні джмелі — хоча для них війна теж так не минається, розповідає «Дзеркало».

Азійський шершнів (Vespa velutina) завезли до Європи з Китаю разом із вантажем китайської кераміки у 2004 році, після чого вони швидко поширилися континентом і тепер зустрічаються у Франції, Іспанії, Португалії, Італії, Великій Британії, Німеччині, Бельгії й інших країнах. У жовтні цього року їх уперше виявили у Чехії.

Ці комахи — інвазивний вид для європейського регіону, тобто його поширення загрожує біологічному різноманіттю. Азійські шершні спеціалізуються на медоносних бджолах як здобичі, але загрожують і іншим комахам-запилювачам. Небезпечні вони й для людини. Крім того, що укус азійського шершня дуже болісний, він може викликати анафілактичний шок і призвести до смерті.

Vespa velutina будують величезні гнізда на високих деревах, а їхні колонії налічують тисячі особин. Вони мають високу щільність колонізації — від 5 до 12 гнізд на 1 км2.

Гнізда Vespa velutina можуть сягати 60 см у діаметрі. Фото: Flickr / Pittou2

Тому науковці з Ексетерського університету та ще кількох британських вишів вирішили докладніше вивчити, як експансія азійських шершнів позначається на інших запилювачах, зокрема, на земляних джмелях (Bombus terrestris).

В експерименті, який дослідники організували разом із колегами з Іспанії, колонії джмелів розмістили в іспанській провінції Понтеведра на 12 ділянках із різною щільністю азійських шершнів. Кожні два дні колонії джмелів зважували, щоб оцінити їхнє зростання. Крім того, науковці відстежували поведінку й активність комах за допомогою автоматизованих систем спостереження.

Земляний джміль (Bombus terrestris). Фото: Flickr / Ferran Turmo Gort

Виявилося, що джмелі виробили чудову тактику відбиття нападів шершнів. Під час атаки джмелі падали на землю, захоплюючи за собою агресора. В результаті той або відпускав жертву, або боротьба тривала на землі, але джміль, випустивши жало, чинив опір кривднику, аж доки той не здавався. Дослідники спостерігали 125 таких нападів — і жодного разу шершням не вдалося перемогти. І це незважаючи на те, що азійські шершні більші за земляних джмелів: розміри дорослих особин Vespa velutina сягають 30 мм, у той час як Bombus terrestris — 22 мм.

Але таке протистояння не минає безслідно для земляних джмелів. У районах із великою кількістю азійських шершніх колоній земляних джмелів уповільнювали зростання, про що говорили результати зважувань. До того ж Vespa velutina не тільки полюють на інших комах, а й харчуються нектаром із квітів, тобто прямо конкурують із джмелями та бджолами за доступ до їжі.

«Наші результати показують, що присутність азійських шершнів, особливо за дуже високої щільності, може негативно впливати на зростання колоній земляних джмелів», — роблять висновок науковці.

Вони мають намір продовжити дослідження, щоби знайти способи пом'якшити наслідки інвазивного впливу азійських шершнів у Європі.

Також нагадаємо, що незносність отрути може проявлятися лише через деякий час: педіатр розповідає про першу допомогу при укусах комах.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Квітучі рослини Не вимагають догляду Що посадити на квітнику
Чотири квітучі рослини, які майже не вимагають догляду
1 хв на прочитання26 хвилин тому
Ракус із раною за два дні до того, як його помітили з припаркою з лікарського листя. Фото: Armas
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитаннягодина тому
Ракета стартапу HyImpulse за кілька днів до запуску. Фото: HyImpulse/Handout/dpa
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитання2 години тому
Виготовлення систем ППО Пожежа в Берліні Отруний дим
У Берліні на заводі з виготовлення систем ППО та ракет сталася пожежа: місто в отруйному диму
1 хв на прочитання3 години тому
В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
2 хв на прочитання4 години тому
Глобальний екологічний фонд допоможе Україні запустити проєкти зі створення сталої транспортної інфраструктури для захисту біорізноманіття
1 хв на прочитання4 години тому
Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники
9 хв на прочитання5 годин тому
Україна та Молдова продовжують співпрацю у сфері довкілля та синхронно прямують до ЄС
1 хв на прочитання7 годин тому