Догори
Дати відгук

Астма та щеплення проти грипу знижують ризик захворювання на COVID-19 — дослідження

Таких висновків дійшли ізраїльські науковці.

2 хв на прочитання05 Серпня 2021, 15:40
Фото: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asthma_spacer.JPG Фото: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asthma_spacer.JPG
Поділитись:

Ізраїльський лікар, науковець Євген Мерзон розповів у Фейсбуці про результати досліджень, проведених за його участі. Зокрема, йдеться про чинники, котрі знижують ризик захворювання на COVID-19.

Перший чинник — щеплення проти сезонного грипу.

«На відміну від щеплень m-RNA вакцин, щеплення проти звичайного сезонного грипу застосовуються щорічно вже десятки років. У цих щеплень практично не описані довгострокові побічні ефекти. Ми, а за нами багато інших, показали, що люди, які мають регулярні щеплення від сезонного грипу, на 30 % менше заражаються COVID-19. Тому вкрай важливо робити щеплення від сезонного грипу, особливо в епоху COVID-19», — закликає науковець.

Також виявилося, що бронхіальна астма пов'язана з меншим ризиком зараження COVID-19. Перше можливе пояснення цього парадоксального спостереження — зниження в астматиків кількості рецепторів ACE-2, які є «вхідними воротами» для COVID-19. Іншим потенційним поясненням є використання астматиками стероїдних інгаляторів, спреїв для очищення носової порожнини і потужних антиоксидантів типу n-acetylcysteine ​​(NAC).

Науковець наголошує, що йдеться лише про ті дослідження, які проводилися за його безпосередньої участі, і відповідно він може бути впевненим у якості їхньої методології, чесності дослідників і незалежності від фарміндустрії.

«І хоча це лише обсерваційні дослідження на основі бази даних (observational database research), а не рандомальні клінічні випробування за допомогою подвійного сліпого методу (які в медицині вважаються gold standard), проте якість нашої бази даних і статистичного аналізу дає мені впевненість в їхній абсолютній достеменності», — наголошує Євген Мерзон.

Також ми розповідали, що щеплення Пфайзер-Біонтек із часом сильно втрачає свій захисний ефект — ізраїльське дослідження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.