Догори
Дати відгук

Антибіотик і має призначати лікар, але в наших умовах частина людей просто не доживе до призначення — інфекціоніст

Стегенця в супермаркетах теж з антибіотиками, та на них рецепти поки що не ввели.

3 хв на прочитання04 Серпня 2022, 09:06
Поділитись:

Багато провідних фахівців, епідеміологів та інфекціоністів, які щодня стикаються з проблемами й антибіотикорезистентності, і правильності та обґрунтованості призначення антибактеріальної терапії, різко критикують ухвалення закону про продаж антибіотиків виключно за електронними рецептами. Зокрема лікар-інфекціоніст Світлана Федорова наголошує, що під час війни, тим паче у прифронтових містах, це небезпечно і неправильно.

«Ґрунтуючись на своєму 30-річному досвіді роботи лікаря-інфекціоніста стаціонару, досвіді роботи обласним інфекціоністом, досвіді роботи організатора, який бачить стан охорони здоров'я не лише в окремих лікувальних закладах, а загалом: не сьогодні, не таким чином! Війна та стан системи охорони здоров'я вносить свої корективи. Лікарі перетасовані по областях, пошуки та потрапляння до сімейного й вузьких фахівців іноді схожі на квест. Дивно, стегенця в супермаркетах теж з антибіотиками. На них рецепти поки що не ввели», — говорить інфекціоніст.

Лікар обстоює рецептурні призначення, зокрема антибіотиків, але за умови розумного введення цих рецептур. Федорова підкреслює, що сьогодні є багато мазей, вушних крапель тощо, які містять антибіотики. Тим часом у прифронтових містах пошук лікаря, який видасть Е-рецепт, стає справжнім квестом. Слід також узяти до уваги електронні системи, що зависають, відсутність екстрених лабораторій і т.д.

«У чому проблема дозволити ВСІМ лікарям з підтвердженою кваліфікацією призначати антибіотики та виписувати БУДЬ-ЯКИЙ рецепт, хоч на папері, хоч на папірусі, навіть за відсутності доступу до електронної системи? Чи у нас зараз надлишок лікарів вузьких спеціалізацій, готових блискавично видати цей нещасний електронний рецепт?» — запитує лікар.

Також інфекціоніст наголошує, що війна — це епідемія інфікованих ран, зокрема серед цивільного населення.

«Скільки людей тільки в нашому місті, навіть розгрібаючи уламки та завали, вкололося-порізалося-подряпалось тощо? Я вже не кажу про серйозніші рани. Але раніше малий поріз — це не похід до травматолога чи хірурга. Та й зараз, щоби підлікувати незначну ранку, що загноїлася, травматолог або хірург ось прямо кинеться виписувати амбулаторно е-рецепт? Не кинеться. Оскільки навіщо колегам санкції-штрафи НСЗУ? Він відправить до сімейного (за рецептом), а там отримати рецепт, найімовірніше, вдасться лише пройшовши по колу: хірург (травматолог) стаціонару — сімейний лікар — хірург поліклініки — знову сімейний лікар — рецепт (не факт) на мазь Левомеколь, наприклад…. Це в часі відсуває отримання антибіотика… А якщо йдеться про можливий сепсис? А АБ-профілактика бактеріальних ускладнень у тих самих людей похилого віку? А люди у віддалених селах? На жаль, правильний по суті посил (антибіотик призначає лікар) перетворився в реальних умовах на загрозу, що частина людей просто може не дожити до своєчасного та й узагалі до потрібного і життєво необхідного призначення», — говорить Світлана Федорова.

Лікар переконана, що на сьогодні введення заборони на відпуск антибіотиків без е-рецепту аж ніяк не впливає ні на проблему резистентності (стійкості), ні на здатність призначати адекватну антибіотикотерапію.

«Для лікарів стаціонару це удар нижче пояса, тільки наслідки удару відчуватимуть пацієнти», — говорить інфекціоніст.

Світлана Федорова сподівається, що все-таки буде внесено правки та роз'яснення, а також вироблено механізм доступності до своєчасного отримання антибактеріальної терапії тими, кому вона показана.

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні запроваджують електронні рецепти на антибіотики.

Раніше ми писали, що якщо під час війни продавати антибіотики лише за рецептами, це спричинить масові захворювання та смерті — епідеміолог.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.