Догори
Дати відгук

Аби не перегрітися: лайфхаки для тих, кому доводиться виходити надвір

Діти та свійські тварини перегріваються швидше, ніж дорослі.

4 хв на прочитання14 Липня 2024, 10:03
Фото: Кагарлик.City Фото: Кагарлик.City
Поділитись:

Лікарі радять без особливих потреб у спеку не виходити надвір, краще перечекати в приміщенні пік сонячної активності з 11 до 17 години дня. Але що робити, якщо термометр за вікном майже плавиться від спеки, а вам потрібно терміново відлучитись у справах? «Здорові люди» підготували кілька працюючих лайфхаків.

✔ Пошукайте в гардеробі одяг світлих тонів із натуральних тканин — бавовни, віскози, льону. Бавовняне та лляне вбрання чудово пропускає повітря та вбирає вологу. Деякі штучні тканини теж підходять: ліоцел, тенсел, купра. Важливо, щоб одяг був вільного крою. Тканини, які просвічують, якщо подивитися через них на світло — чудове рішення! Світлі відтінки краще відбивають сонячні промені.

Якщо ви одягаєте речі з дуже тонкого матеріалу, не забудьте нанести на шкіру сонцезахисний крем, щоб захиститися від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

✔ Головний убір обов'язковий! Вибирайте капелюх із великими крисами, щоб максимально захистити верхню частину голови та вуха, які дуже часто обгорають при носінні бейсболок. Широкий капелюх забезпечить вас тінню і прикриє ще й задню частину шиї.

Світлі капелюхи краще відбивають сонячне світло.

✔ Контролюйте свій водяний баланс. Відмовтеся від солодких газованих напоїв (навіть без умісту цукру), тому що вони заважають організму утримувати воду. Також потрібно повністю виключити споживання алкоголю та кофеїновмісних напоїв через їхню сечогінну дію.

Щоб перевірити, чи вистачає рідини, подивіться на колір своєї сечі. Якщо вона темніша за світло-солом'яний колір, вам загрожує зневоднення.

✔ Охолоджуйте та заморожуйте пляшку води та фрукти, які можна взяти з собою. Перш ніж покласти їх у сумку, загорніть пляшку та продукти в рушник, щоб волога, що конденсується, не залишала мокрих плям.

✔ Використовуйте сонцезахисний крем. Якщо ви виходите надвір у саму спеку і збираєтеся провести там деякий час, вибирайте крем із коефіцієнтом не нижче SPF 30.

Потрібно наносити сонцезахисний крем кожні дві години і навіть частіше, якщо ви купаєтеся чи сильно пітнієте.

Для всього тіла потрібно використовувати 30-40 мл сонцезахисного крему, тому не заощаджуйте на ньому.

✔ Намагайтеся максимально триматися в затінку: прокладайте собі дорогу під деревами чи навісами від будинків, візьміть із собою парасольку.

✔ Охолоджуйте шкіру водою. Оскільки басейн або озеро доступні не завжди, то можна просто обприскувати себе. Для цього наповніть пульверизатор чистою водою та помістіть його в холодильник. Коли спека стане нестерпною, оббризкайте водою обличчя та відкриті ділянки тіла, щоб охолодитися. Можна у холодильнику мати відразу кілька пульверизаторів на зміну.

✔ Не менш важливе також взуття, що пропускає повітря — зручне, надійне, з натуральних матеріалів, легке та добре вентильоване.

✔ Бавовняні шкарпетки краще в спеку замінити на шкарпетки зі спеціального матеріалу, що вбирає вологу.

✔ Зменшуйте кількість аксесуарів у спеку. Прикраси із металу сильно нагріваються під сонцем.

Якщо ви маєте довге густе волосся, заплітайте чи затягуйте його в пучок, щоб воно не заважало шкірі дихати і не прилипало до тіла.

Симптоми сонячного та теплового удару:

  1. Підвищується температура тіла.
  2. Шкірні покриви стають червоними.
  3. Посилюється потовиділення.
  4. Почастішає пульс і дихання.
  5. З'являються біль голови, слабкість.
  6. Виникає шум у вухах.
  7. З'являється нудота, блювання.
  8. При тривалому впливі тепла можуть статися втрата свідомості та судоми.

У спекотну погоду важливо подбати не лише про себе, а й про своїх близьких, не забуваючи також і братів наших менших:

  • Категорично не залишайте влітку навіть у відносну спеку дітей і свійських тварин у припаркованій машині. Вона за лічені хвилини нагрівається на сонці, а пасажири, що перебувають у салоні, можуть загинути через високі температури. До речі, діти та свійські тварини перегріваються швидше, ніж дорослі люди. Тому навіть якщо ви вирішили просто забігти за водою в магазин, беріть дітей і свійських тварин із собою.
  • Запам'ятайте: літні, маленькі діти й огрядні люди дуже погано переносять спеку. Це стосується і тих, у кого через захворювання підвищена температура чи порушено кровообіг, або тих, хто страждає на серцеві захворювання, нещодавно отримав сонячний опік.
  • Якщо ви чи ваші близькі почувалися погано через спеку, відразу ж припиніть усі свої справи, знайдіть поблизу затінок або прохолодне приміщення, відпочиньте та випийте води. Якщо симптоми гіпертермії погіршуються (часте серцебиття, нудота чи блювота, утруднене дихання), негайно викликайте швидку допомогу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost