Догори
Дати відгук

7 неочевидних ознак раку яєчників, на які зазвичай не звертають уваги

Імовірність померти від раку яєчників у 30 років у 17 разів вища, ніж від будь-якого іншого захворювання.

4 хв на прочитання27 Жовтня 2022, 00:35
Поділитись:

Рак яєчників входить до десятки найсмертельніших злоякісних захворювань у жінок. Щорічно у світі діагностується понад 200 тисяч нових випадків, а понад 100 тисяч жінок помирають. Хворобу складно виявити на ранній стадії, а ті ознаки, що супроводжують прогресування пухлини, часто не пов'язують із раком і не сприймають серйозно.

Ризик захворіти на рак яєчників залежить від віку: ймовірність померти від раку яєчників у 30 років у 17 разів вища, ніж від будь-якого іншого захворювання. Для літніх це співвідношення змінюється: жінки старше 75 років швидше помруть від причин, які ніяк не пов'язані з пухлинами яєчників.

Хвороба часто перебігає непоміченою, 3/4 випадків виявляють на пізніх стадіях. А що раніше виявлена ​​хвороба, то вищі шанси на лікування: п'ятирічне виживання при третій стадії становить 24 %, а при четвертій — не більше 5 %. Якщо ж хвороба виявлена ​​рано, цей показник сягає 94 %. Гінекологи й онкологи закликають жінок не ігнорувати зміни, що відбуваються в їхньому тілі, і регулярно приходити на профілактичні огляди навіть у тому разі, якщо нічого не турбує.

У The Voice зібрали 7 поширених ознак раку яєчників, які часто ігнорують і не беруть до уваги.

Здуття живота

Живіт виглядає величезним, хоча ви не набирали ваги, стежите за харчуванням і не їсте нічого, що могло би викликати посилене газоутворення? Це привід насторожитися. Багато жінок помічали, що при прогресуванні пухлини їхній живіт суттєво збільшувався в розмірах, талія зникала, а оточуючі вітали з вагітністю. З онкологією це зростання живота пов'язують далеко не всі: хтось списує все на гормони, вік, переїдання в свята або відпустку, але навіть не замислюється про небезпечне захворювання. Зростання живота при прогресуванні хвороби пов'язане й зі збільшенням самої пухлини в розмірах, і з розвитком асциту — накопиченням рідини в черевній порожнині.

Швидке насичення

Пацієнтки з раком яєчників відзначають, що першою ознакою хвороби для них часто ставали зниження апетиту і можливість швидко насититися навіть невеликою порцією. Вони не могли здолати ту кількість, яка для них раніше вважалася звичною. Це також пов'язано з накопиченням рідини в черевній порожнині. Важливо й те, що, попри збільшення живота в об’ємі, жінки часто втрачають вагу.

Спазми в животі

Болі, що нагадують болі при переймах, теж типові для раку яєчників. Жінки, менструації яких завжди супроводжуються хворобливими і неприємними відчуттями, можуть навіть не звернути увагу на посилення болю, їх почастішання або появу поза графіком. Додатковим «плутаючим» фактором може стати той факт, що пухлини яєчників часто супроводжуються кровотечами, що нагадують менструальні, — їх поява багато хто не пов'язує з патологією.

Біль у спині

Цю ознаку приймають за будь-що, але тільки не за симптом раку яєчників. Пацієнтки пов'язують його з ревматизмом, затиснутими м'язами чи просто віком, але до останнього відмовляються вирушати з цією проблемою до гінеколога.

Тим часом досвід показує, що біль у спині при раку яєчників може бути настільки дискомфортним, що заважає спати, не дає виконувати щоденні справи і вимагає постійного прийому знеболювальних. Поява таких болів вимагає негайного звернення до спеціаліста, особливо якщо рівень фізичної активності не змінювався.

Часте сечовипускання

Перше, що спадає на думку при частих походах у туалет, — цистит. Але насправді часте сечовипускання може вказувати й на більш серйозні проблеми. Позиви можуть бути пов'язані з тим, що зростаюча пухлина тисне на сечовий міхур.

Більшість пацієнток вважає, що має справу зі звичайними інфекціями сечостатевих шляхів, а тому не поспішає звертатися до лікаря, діючи за стандартною схемою і часто займаючись самолікуванням. Якщо позиви до сечовипускання зберігаються, а звичне лікування виявляється неефективним, потрібна консультація лікаря.

Нетравлення шлунка

Проблеми з травленням теж часто супроводжують прогресування раку яєчників. Печія, запор та інші порушення налагодженого процесу створюють додатковий дискомфорт. Вони можуть з'явитися приблизно за півроку до того, як пухлину буде виявлено.

Задишка

Складнощі з диханням виникають у міру прогресування пухлинного процесу. Новоутворення збільшується в розмірах, рідина в черевній порожнині накопичується — все тисне на внутрішні органи, викликає відчуття розпирання, здавлює і легкі. Пацієнткам складно дихати, причому знайти комфортне положення, в якому дихається легко, часто не вдається.

Також ми розповідали про болі, виділення, кров: як стрес впливає на жіноче здоров'я та що з цим робити.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.