Догори
Дати відгук

67% українських "швидких" не встигають до пацієнтів вчасно

Міністр Степанов при цьому обіцяє зробити "еталонну" службу екстреної медичної допомоги

2 хв на прочитання27 Липня 2020, 12:45
pixabay pixabay
Поділитись:

Дві третини екіпажів швидкої медичної допомоги в Україні приїжджають на виклик із запізненням. Про це під час брифінгу розповів очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов.

«Встановлені нормативи складають 10 хвилин по місту та 20 хвилин за містом. З загальної кількості випадків, а це 6,8 млн викликів, 4,7 млн є невчасними. Це дуже погані показники. Близько 17-18 повністю вкладаються у цей норматив. Ми вважаємо, що цей показник має складати не менше 75%», - розповів Степанов.

Він додав, що по всій країні на балансі служб швидкої медичної допомоги є 1807 зношених автомобілів, які давно варто вивести з експлуатації, однак на них досі їздять. Міністр звісно ж обіцяє вирішити цю проблему.

Загалом у МОЗ обіцяють за кілька років провести реформу швидкої і екстреної допомоги запровадити у службі європейські стандарти.

«Протягом тижня я буду вам повідомляти про наші кроки у розбудові еталонної, підкреслюю – еталонної – екстреної медичної допомоги, яку ми побудуємо у нашій державі», - заявив міністр.

Нагадаємо, керівництво нинішнього Міністерства охорони здоров'я разом з Президентом України неодноразово заявляли про "корекцію медичної реформи", яка на практиці виявилась фактичним скасуванням її другого етапу.

Сенс другого етапу медреформи полягав у тому, що Національна служба здоров'я укладала угоди на надання медичних послуг не з усіма лікарнями, а лише з тими, хто відповідав низці конкретних вимог по кожному напрямку лікування. Таким чином фінансування диференційовувалось. Ідея була в тому, що з 1 квітня найбільше фінансування отримають найкращі лікарні, які роблять найбільше операцій, лікують найбільше пацієнтів, використовують найсучасніше обладнання тощо. Це в рази підвищувало ефективність розподілу бюджетних коштів, створювало умови, коли головним лікарям медзакладів стає невигідно займатися корупцією.

Нині ж під гаслами боротьби з COVID-19 і недофінансування психіатричних лікарень, уряд повернув попередній рівень фінансування усіх медзакладів і цим фактично скасував другий етап реформи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитаннягодина тому
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання2 години тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання3 години тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання6 годин тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання7 годин тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання9 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання11 годин тому