5 речей, які насправді не викликають рак: спростування міфів
Розповідаємо, чого спадковість не впливає на рак.
Доказова медицина розвивається, а в Інтернеті і в ЗМІ щодня з’являється нова інформація про онкологічні захворювання. І все одно навколо слова «рак» залишається купа міфів, домислів і страшилок. Розповідаємо, чого насправді не потрібно боятися.
1. Цукор
Вже в чому тільки не звинувачували цей продукт: від карієсу до діабету. Але насправді він абсолютно безпечний: ВООЗ дозволяє в день з’їдати 25-50 грам цукру.
Єдиний (і дуже непрямий) зв’язок між раком і цукром – це ожиріння. Будете їсти багато солодкого – наберете зайву вагу – підвищиться ймовірність розвитку хвороб. І не тільки онкологічних.
2. Цукрозамінники
Такі чутки ходять навколо найвідомішого замінника цукру – аспартаму. Але насправді немає ніяких свідчень, що він може спровокувати розвиток пухлини. Американський Національний інститут раку в 2006 році зібрав дані майже півмільйона людей і з’ясував: ніякого зв’язку тут немає. А Європейське агентство з безпеки продуктів харчування повідомило, що, якщо не перевищувати добову дозу (40 мг на кілограм маси тіла), аспартам безпечний навіть для вагітних і дітей.
3. Випромінювання від гаджетів
Ще в 90-х роках майже ні у кого не було ні телефонів, ні планшетів, а в зараз вони є у кожного. Однак статистика захворюваності ніяк не змінилася.
ВООЗ провела велике дослідження відразу в 13 країнах і з’ясувала: мобільний телефон не підвищує ймовірність захворіти пухлиною мозку. Щоб таке сталося, випромінювання повинно бути в тисячі разів сильніше, ніж виходить від будь-якого гаджета.
А ось звичка сидіти в телефоні ночами дійсно користі вам не принесе: вчені вважають, що блакитне світло від екрану пригнічує нервову систему.
4. ГМО-продукти
Щодня ми з’їдаємо десятки видів чужих ДНК в продуктах. Якби ген кукурудзи або риби міг би проникнути в наш геном і викликати в ньому мутацію, ми б всі обросли лускою та пожовкли і без ГМО.
До того ж, мільярди людей з усього світу щодня їдять трансгенні продукти. А частіше рак діагностувати не стали.
5. Спадковість
Деякі види раку дійсно залежать від спадковості, але їх не більше 10%. Головні фактори ризику – це вік, стать (для деяких видів хвороби), вживання алкоголю, паління, харчування і сонячне випромінювання. Якщо ви боїтеся захворіти, вам потрібно вести здоровий спосіб життя, регулярно проходити обстеження і користуватися сонцезахисним кремом. А зовсім не вивчати родове дерево.