- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- 40 тонн фундука з України до Італії за ціною 10 євро за кілограм
40 тонн фундука з України до Італії за ціною 10 євро за кілограм
Середня ціна на горіх у шкаралупі склала 3,45 євро за кілограм.

Здійснено першу в історії України експортну поставку фундука. Українська компанія відправила до Італії 40 тонн горіхів, які стали першим врожаєм молодого саду. Якість продукції настільки вразила італійських покупців, що вони підвищили початкову ціну з 9 до 10 євро за кілограм у перерахунку на чисте ядро. Середня ціна на горіх у шкаралупі склала 3,45 євро за кілограм, повідомляє AgroPortal.
За словами керівника проєктів Юрія Стрільця, висока якість продукції стала вирішальним фактором успіху: "Італійцям сподобалося, що в нас не було фундука, побитого клопом. Вони дуже ретельно перевіряли всю поставку на наявність цього шкідника".
Вихід ядра склав 47,7%, що є чудовим показником для молодого горішника. При цьому компанія поки не має власних потужностей для переробки і зберігала продукцію у простих умовах — після миття та просушування до 6% вологості фундук зберігався у мішках в ангарі.
Успіх українців тим більш вражаючий, що компанії довелося долати серйозні бюрократичні перешкоди. По-перше, підприємство вже рік не може продовжити дозволи на водокористування для зрошення саду, що ставить під загрозу якість майбутніх врожаїв. "Без води неможливо виростити якісний фундук. Відмови у дозволі на водокористування ми розглядаємо як руйнування нашої плантації", — пояснив Юрій Стрілець.
По-друге, компанія зіткнулася з проблемами на українській митниці, де не вірили у саме існування промислових насаджень фундука в Україні.
"Нам казали, що ми зібрали горіхи у лісі. Два місяці ми доводили митникам, що у нас власна ферма фундука, тим часом контракти вже горять, покупці запитують — де ж товар?" — розповів фахівець.
Плантація площею 500 га була закладена 2018 року на півдні Київської області за італійською технологією з використанням італійських сортів та автоматизованого крапельного зрошення.
За даними ВГО «Українська горіхова асоціація», фундук є домінуючою культурою горіхових садів в Україні з часткою 98%. Ринок оцінюється в 6-8 тисяч тонн горіха в шкаралупі. До 2021 року Україна була нетто-імпортером з ємністю внутрішнього ринку близько 4 тисяч тонн.
"Сьогодні в нас уже є свій фундук, але майже 1000 тонн ядра досі імпортується. За січень цього року було завезено 140 тонн фундука", — зазначив президент асоціації Геннадій Юдін. Він підкреслив, що зростання популярності фундука як харчового продукту, особливо в кондитерській галузі, сприяло як збільшенню споживання, так і імпорту.
За прогнозами асоціації, до 2030 року площі під фундуком в Україні зростуть до 8 тисяч гектарів і даватимуть 14-15 тисяч тонн горіхів у шкаралупі, з яких половина задовольнятиме внутрішній попит.
Більше новин читайте на GreenPost.







