Догори
Дати відгук

40 таблеток, смертельне відео та казки про синього кита: що стоїть за смертю від пігулок ліцеїстки з Боярки

Батьки, психологи, конфліктологи та, навіть, самі діти, на відміну від поліції, впевнені, що все набагато складніше і не обмежується жахливими відео у соцмережах.

8 хв на прочитання19 Лютого 2021, 18:54
Насправді наслідки жахливого дитячого флешмобу з таблетками можуть свідчити про набагато серйозніші проблеми, ніж здається. Насправді наслідки жахливого дитячого флешмобу з таблетками можуть свідчити про набагато серйозніші проблеми, ніж здається.
Поділитись:

З екранів телевізорів від високопосадовців лунають пропозиції заборонити популярну молодіжну соцмережу TikTok, а батьки у чатах страхають один одного повідомленнями про нову смертельну гру, яка забирає життя дітей.

Усе - через нещодавні випадки, коли діти наковталися пігулок та потрапили до реанімації. Одну постраждалу дівчинку врятувати не вдалося.

То чи існувало відео про "Випий 40 таблеток" насправді, чим небезпечні челенджі у соцмережах та що могло підштовхнути дітей на такий вчинок, розбирався GreenPost.

Що сталося

16 лютого у місті Боярка Київської області дві неповнолітні учениці ліцею "Гармонія" випили 40 таблеток легкодоступного препарату для зняття спазмів. Таблетки дітям продала провізорка у аптеці неподалік від школи, куди семикласниці зазирнули під час перерви.

Через деякий час учні знайшли однокласниць непритомними у шкільному коридорі та забили на сполох. Педагоги викликали "швидку". Медики, які прибули на місце подій, констатували, що  13-річна школярка від хімічної інтоксикації загинула. Її 12-річна подруга потрапила до реанімації міської лікарні. Зараз медики оцінюють її стан як середньої тяжкості.

Правоохоронці одразу заговорили про те, що діти подивилися в інтернеті відео, де пропонувалося прийняти ці ліки в такому обсязі, щоб дізнатися, чим це закінчиться. Семикласниця, що вижила, розповіла поліцейським про відео, яке вони з подругою подивилися у соцмережі TikTok. У ньому пропонували випити 40 таблеток популярного спазмолітика та подивитися, що з цього вийде.

"Думала про самогубство"

Однокласниці загиблої школярки та учні, які навчаються у паралельних класах, у страхітливе відео не вірять. Один за одним діти розповідають, що загибла семикласниця мала проблеми з батьками та часто говорила про смерть. Школярі впевнені: ліцеїстка наклала на себе руки і підмовила подругу зробити це "за компанію". Потерпіла дівчинка тепер боїться зізнатися у всьому батькам і придумала версію із страшним відео у TikTok.

Ще одні жертви 

Однак наступного дня, 17 лютого, Україну залихоманило від ще одного дитячого отруєння таблетками. В місті Умань двоє восьмикласниць прийняли по 10 таблеток того самого препарату, що й дівчата з Боярки. До лікарні підлітків шпиталізували зі школи. 

Медики стверджують, що життю потерпілих нічого не загрожує. А самі дівчата навідріз відмовляються визнавати, що брали участь у смертельному челенджі, або ж наслідували боярських ліцеїсток.

Щоправда, про мотиви своїх вчинків старшокласниці теж не говорять. 

У той же час сумну "естафету" прийняв Київ. Там  15-річний підліток зранку 18 лютого вдома наковтався невідомих пігулок та потрапив до реанімації "Охматдиту". Підліток живий і перебуває під опікою лікарів. Мотиви вчинку хлопця з'ясовують правоохоронці. 

Смертельні соцмережі 

Одним із перших на трагедію з отруєннями відреагував уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

"Є підозра, що ці випадки пов'язані з небезпечними «іграми», які поширюються в Інтернеті.Небезпека в Інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, можуть вважати розвагою те, що призводить до катастрофічних наслідків. Поговоріть зі своїми дітьми про небезпеку онлайн", - закликав на своїй сторінці у Facebook Кулеба.

Водночас голова фракції «Голос» Ярослав Железняк розповів на камеру про те, що Верховна Рада найближчим  часом не розроблятиме та не прийматиме законопроєкти, які б заборонили в Україні популярну мережу TikTok, через відео в якій діти отруїлися пігулками.

«Це складне питання. Так, є багато випадків, коли люди споживають дуже прикрий контент. В тому числі блогерів деяких... Регулювання контенту в соцмережах дуже тісно пов'язане з цензурою. І тут навіть інші країни світу не знайшли ідеального рішення», — сказав Железняк.

Потім нардеп поставив риторичне запитання: чи потрібно боротися з тим, що деякі групи в соцмережах закликають до суїциду серед молоді. На це питання він відповів ствердно, але зауважив, що цим має займатися СБУ. 

«Через один випадок ми не можемо закрити всю соцмережу чи вводити цензуру», — сказав Железняк. 

Чи винен TikTok?

Але до ще приголомшливих висновків дійшли наші колеги, журналісті телепрограми "По той бік новин". 

"Нас насторожило, що жодне медіа не навело прикладів тих відео, які закликають чи то змушують дітей пити таблетки. Ми прошерстили Тік-Ток - саме на нього посилалися кілька телеканалів. Жодного заклику пити таблетки абощо немає. Жодного відео, де б хтось приймав 20-30-40 таблеток. Ми шукали в інстаграмі - ситуація та ж сама", - розповідають медійники. 

На додаток, їх пост-розслідування у Facebook зібрав десятки коментарів від дорослих, які не вірять, що у спробах дітей звести рахунки з життям винне загадкове відео. 

"Цьому челенджу сто років в обід. Мені 45, але коли було 13-15, наші хлопці щосили жерли таблетки. Мені навіть список написали, щоб дома в аптечці подивилася потрібне. Так що це все старе, як світ", - каже Яна Люпинова.

"Питала в свого сина, йому 16, він про такий челендж не чув. Сказав, що вважає це спробою колективного самогубства. Його дійсно досить часто обговорюють в підліткових групах", - пише Катерина Душек. 

"Скоріше всього, це не челендж, а просто для того, щоб "зловити кайф". Я, коли навчалася в школі, приблизно 2006-2007 рік, були лікарські препарати, які потрібно було вжити у великих дозах і дія їх була наркотична. Продавались такі препарати без рецепта, а коштували копійки. Тому, скоріш за все, заради нових вражень і почуттів дівчата прийняли таку дозу ліків", - висуває свою версію Анастасія Шимко.

Більшість батьків зараз налякана та панікує. Знову згадує вже призабуті суїцидальні ігри "Синій кит" і "Тихий будинок". Мережею ширяться чутки, що "смертоносне відео" не можна знайти навмисне ні по змісту, ні по тегах. Жертв серед підлітків воно, нібито то, обирає за якимось складним алгоритмом. 

Але навіть самі діти, до яких нажахані батьки звертаються із заборонами користуватися соцмережами та досить невміло розпитують про наявність суїцидальних думок, жартують над цим.

"Це якийсь маркетинговий хід"

"Все для того, щоб предки заборонили дивитися тікток"

"Хочуть набити собі популярність. Хочеш-не-хочеш, а після такого шуму підеш і подивися ті відео".

Такі та подібні їм коментарі залишають підлітки.

Найголовніше - розвивати у дітей критичне мислення 

Закликає батьків не піддаватися паніці, а представників ЗМІ її не нагнітати й експерт-конфліктолог Богдан Петренко.

Він розповів, як уникнути суїцидів серед підлітків та які висновки потрібно зробити з флешмобу про 40 таблеток.

"Бачу, що трохи не туди повертає дискусія. "слідчі невідкладно направили листи до Держлікслужби України щодо законності продажу лікарських препаратів дітям для запобігання таким порушенням у майбутньому". Ми знову йдемо шляхом простих рішень. Вони заспокоюють суспільство, але не вирішують проблеми", - каже конфліктолог.

Богдан Петренко впевнений: ліки в інциденті з підлітками - це лише знаряддя. А воно може бути різним. Було б бажання когось наслідувати чи виконувати дурну волю.

"Більша проблема - у формуванні критичного мислення у дітей і у відповідальності (у тому числі й притягнення до суду) блогерів.Завтра хтось виступить у соцмережі із закликом бити одне одного стільцями - і що стільці заборонимо?" - риторично запитує Петренко.

Своєю чергою, психологи радять батькам та вчителям дотримуватися кілька простих правил, аби відвернути від дітей небезпеку. По-перше, ніколи не приймати ліки при дитині, щоб уникнути непотрібного наслідування. З цієї ж причини не варто при дітях емоційно розписувати дію лікарського препарату. Наприклад, говорити про те, що таблетка викликала запаморочення, яскраві плями в очах тощо.

Вдома ліки слід тримати у захищеному місці, аби діти не могли до них дістатися. Не зайвим буде час від часу перевіряти. чи не зменшилася кількість якогось із препаратів.

Але, найголовніше, виховувати в дитині повагу до себе й вчити приймати саму себе.  У дитини із адекватною самооцінкою та впевненістю в собі рідко коли виникне бажання повторити дурний жарт чи експеримент, щоб довести свою "крутість" чи отримати дешеву популярність серед однолітків. 

Як писав GreenPost раніше,  в Італії популярну серед підлітків соцмережу Tiktok визнали небезпечною для життя та заблокували для неповнолітніх користувачів. Це сталося після смерті малолітньої дівчинки, яка задушила сама себе, коли намагалася відтворити популярний у соцмережі відеоролик.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора