Догори
Дати відгук

14 червня – Всесвітній день донора крові: цікаві факти

Саме у цей день у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив різні групи крові у людини.

3 хв на прочитання14 Червня 2022, 10:59
Поділитись:

Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську крові для лікування.

В День донора  Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярного давання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної здачі крові.

Нині відомо наступні факти про донорсво:

  • Кожна людина має у середньому 5,5 літрів крові, під час переливання у донора забирають від 350 мл до 450 мл.
  • Реципієнтам, які впродовж року здали кров в об’ємі двох максимальних доз (700-900 мл), виплачується допомога з тимчасової непрацездатності у розмірі 100% середньої заробітної плати донора незалежно від його стажу роботи.
  • Щоб забезпечити повноцінний банк крові для лікарень, потрібно не менше 40 донорів на 1 тис. жителів. Загалом, у країні 10-15% мають бути донорами, проте насправді цей відсоток у десятки разів менший.
  • Людина, яка виявила бажання стати донором крові, має право на вихідний у день здавання зі збереженням середнього заробітку, а студенти звільняються від занять.
  • У день процедури донору повинні забезпечити безкоштовний сніданок та обід за рахунок медичного закладу, де відбувалось здавання крові.
  • Донори, які регулярно здають кров, рідше страждають на серцево-судинні захворювання та краще переносять кровотечу за різноманітних травм. Також ВООЗ дослідила, що вони живуть на 5 років довше, оскільки після здавання крові активізується імунна система та система кровотворення.
  • Донори, які впродовж року здали більше 40 допустимих донацій крові чи 60 максимальних доз плазми, можуть отримати посвідчення Почесний донор України. Такі реципієнти мають певні пільги від держави: безоплатне позачергове зубопротезування, безкоштовне забезпечення донорською кров’ю за потреби, безкоштовне придбання путівок для санітарно-курортного лікування за місцем роботи чи навчання, пільгова купівля ліків за рецептами зі знижкою 50%,  використання щорічної оплачуваної відпустки у зручний для людини час, отримання надбавки до пенсії у розмірі 10% від прожиткового мінімуму на місяць.
  • Учням професійних закладів освіти та студентам вузів надається грошова допомога у розмірі 25% від стипендії впродовж шести місяців після здавання крові.
  • Одна донація може врятування життя трьом людям. Адже кров обробляється та розподіляється на три різних компоненти: плазму, тромбоцити та еритроцитарну масу.
  • Для одного пацієнта потрібно три донори крові.
  • Найуніверсальніший донор – реципієнт з I групою та Rh- фактором. Їхню кров можна переливати будь-якій людині. Проте наразі таку практику не застосовують, а переливання між різними групами крові неприпустиме.

До слова, варто знати, що більше шкодить серцю – вейп чи цигарки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost