Догори
Дати відгук

12 листопада стартує Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики

Антибіотики щоденно рятують тисячі життів, але необґрунтоване застосування цих засобів несе непоправні наслідки.

3 хв на прочитання12 Листопада 2023, 13:51
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Тема антибіотикорезистентності та раціональної антибіотикотерапії належить до найбільш обговорюваних серед світової медичної спільноти. Сьогодні почався Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики — це глобальна ініціатива, яка проводиться щорічно в листопаді з метою підвищення свідомості громадськості про розумне використання антибіотиків, а також про проблему антибіотикорезистентності. Цей тиждень спрямований на те, щоб нагадати людям про важливість правильного використання антибіотиків і розповісти про можливі наслідки недбалого ставлення до них.

Антибіотики вперше були відкриті у середині ХХ століття, і вони стали революційним знаряддям у лікуванні інфекційних захворювань. Це клас лікарських препаратів, призначених для боротьби з інфекційними хворобами, спричиненими бактеріями. Антибіотики діють виключно на бактерії, що відрізняє їх від інших груп лікарських засобів, які використовуються для лікування вірусів (антивірусні ліки) або грибкових інфекцій (антимікотики). Антибіотики можуть впливати на бактерії різними способами, такими як заважання росту та розвитку бактерій, руйнування їхньої клітинної стінки чи мембрани, перешкоджання синтезу білків у бактерійній клітині тощо.

Антибіотики є однією з найважливіших категорій ліків у сучасній медицині і використовуються для лікування широкого спектру хвороб, від найпоширеніших інфекційних захворювань до серйозних інфекцій, таких як ангіна, бронхіт, синусит, загострення хронічних інфекційних захворювань, таких як сепсис. Також їх застосовують для профілактики інфекцій під час операцій і лікування імунокомпрометованих пацієнтів.

Антибіотики щоденно рятують тисячі життів. Проте необґрунтоване застосування цих засобів у тривалій перспективі несе непоправні наслідки. Зокрема з часом деякі види бактерій почали розвивати стійкість до дії антибіотиків. Це важлива проблема сучасної медицини, яка вимагає постійного моніторингу та розробки нових антибіотиків. Попри накопичення знань про механізми формування стійкості бактерій до антибіотиків, у світі фіксуються випадки мультирезистентних штамів, які уже не чутливі до наявних препаратів. 

Проблема антибіотикорезистентності стає все більш актуальною і важливою для сучасної медицини. Щоб вирішити цю проблему і зберегти ефективність антибіотиків, штучний інтелект пропонує приймати комплексні заходи на різних рівнях, включаючи:

  1. Використання антибіотиків з обережністю. Лікарі повинні призначати антибіотики тільки в тих випадках, коли вони дійсно необхідні для лікування бактеріальної інфекції. Пацієнти повинні вживати антибіотики строго за рецептом і завершити повний курс лікування, навіть якщо вони відчувають полегшення.
  2. Запобігання інфекціям. Зменшення потреби в антибіотиках можливе завдяки вжиттю заходів для запобігання інфекціям. Це включає в себе вакцинацію, гігієнічні заходи, використання протимікробних речовин у сільському господарстві з обережністю, інфекційний контроль у лікувальних закладах тощо.
  3. Розвиток нових антибіотиків. Медична громадськість і фармацевтичні компанії повинні продовжувати досліджувати та розробляти нові антибіотики, особливо для лікування інфекцій, на які вже розвинулися стійкість. Також важливо стимулювати інновації в цій області.
  4. Моніторинг і контроль. Потрібен системний моніторинг антибіотикорезистентних бактерій та антибіотикорезистентності. Це допоможе вчасно виявляти та вживати заходів для запобігання поширенню резистентності.
  5. Глобальний підхід. Проблема антибіотикорезистентності є глобальною, тому потрібно спільне зусилля всіх країн і міжнародних організацій для її вирішення. Важливо співпрацювати у сферах дослідження, створення нормативних актів і спільних програм.
  6. Свідоме використання у ветеринарії. Ветеринарні антибіотики також впливають на резистентність бактерій. Необхідно вживати їх обережно та відповідно до рецепту.

Також ми писали про фекалії тварин замість антибіотиків: у Британії розробляють нові антибактеріальні препарати з калу жирафи та лемура.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитаннягодина тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора