Догори
Дати відгук

Чому море світиться в темряві?

3 хв на прочитання10 Липня 2020, 15:46 5551
Поділитись:

Перед вами – розділ з чудової книги «Секрети Чорного моря», підготовленої в рамках проекту ЕС-ПРООН EMBLAS-Plus. Ідея і перший варіант цієї книги належить чудовому фахівцю з біорізноманіття Чорного моря Б. Г. Александрову, який трагічно загинув у пожежі минулого року. Його роботу завершував колектив авторів (О. Андріанова, Н. Атамась, В. Большаков, О. Бондаренко, К. Вишнякова, О. Гаркуша, П. Гольдин, В. Демченко, Є. Дикий, Ю. Диханов, С. Дятлов, А. Зотов, Ю. Квач, В. Коморін, В. Мамаєв, О. Мантурова, О. Марушевська, А. Мікаелян, Г. Мінічева, Ю. Михалєв, І. Синєгуб, Я. Слободнік, М. Сон, С. Хуторной, І. Чернічко, Т. Шиганова). Головна ідея книги полягає в тому, щоб зацікавити читача життям нашого унікального Моря та його мешканців. 

До кожної історії (а їх всього 28) іде питання для найуважніших читачів. За 10 вірних відповідей ми надішлемо надруковану книгу поштою. Більше про конкурс в групі ФБ «Фани Чорного моря». Досліджуйте Чорне море разом із нами!

ІСТОРІЯ № 1. Секрети Чорного Моря

З давніх часів люди спостерігали загадкове нічне світіння моря. В одному випадку це було рівномірне молочне світло, розлите в воді, в іншому - слід за кормою корабля, а іноді - спалахи та іскри в товщі води. Вчені губилися в здогадах про природу цього явища. Висувалися різні припущення, доки у ХVIII столітті не відкрили його біологічну причину, довівши, що причиною таємничого світіння моря є біолюмінесценція, тобто здатність живих організмів випромінювати світло.

Біологічне світіння можуть викликати і планктонні організми різного розміру, і мікроскопічні бактерії. Для Чорного моря найбільш відомий і вивчений представник біолюмінесцентних організмів — ноктілюка (Noctiluca scincillans), або ночесветка.

Ноктілюку прийнято відносити до фітопланктону, як і інших представників відділу дінофітових планктонних водоростей (Dynophyta). Однак ця велика, розміром 0,5-2 мм, іноді до 3 мм, куляста водорість втратила здатність до фотосинтезу і стала хижаком. Зате в її цитоплазмі присутні жирові включення, що допомагають їй триматися на плаву в товщі води.

А від хлорофілу, який став непотрібним, утворилося цікаве похідне, яке, окислюючись, виділяє квант світла, що і викликає світіння ноктілюкі під час  механічного або хімічному впливу. Оскільки світіння моря викликало "інфернальні" асоціації, це похідне хлорофілу дотепно назвали "люциферином", а окисляє його спеціальний фермент - "люціфераза".

Щоліта можна часто спостерігати, як світиться чорноморський прибій або кільватерний слід проходить повз катери, а в товщі води побачити іскристі смуги, які залишають пропливаючі риби. Існує стара кримська легенда про те, як світіння хвиль, спінених веслами кораблів, позбавило можливості грецький флот підійти непоміченим до берегів Тавриди. Якщо у цієї легенди є історична основа, то, найімовірніше, саме ноктілюка врятувала таврів від раптового нападу.

Це далеко не єдиний випадок, коли біолюмінесценція допомагала людям. До відкриття радіолокації вона могла врятувати судно, вказавши штурману на близькість берегової лінії, мілини або рифів. А рибалки дуже часто виявляли скупчення риби при нічному лові за світінням в глибині.

Ноктілюка зустрічається далеко за межами Чорного моря і зараз поширюється все більше. Вчені пов'язують це з глобальним потеплінням. Воно впливає на океанічні течії, які в свою чергу впливають на поширення планктонних організмів.

Далі буде:)