Готувати їжу на дровах та вугіллі – небезпечно, встановили вчені
Дуже небезпечно для очей через тверді частинки падива, які виділяються при згорянні.
Приготування їжі на твердому паливі загрожує небезпечними захворюваннями очей, які можуть призвести до сліпоти. Зокрема, підвищується ризик кон'юнктивіту, катаракти і DSCIC на 32, 17 і 35 відсотків, відповідно.
Відповідні висновки зробили вчені Оксфордського університету у Великобританії і Пекінського університету в Китаї, дослідження яких опубліковано в журналі Plos Medicine. У процесі експерименту близько пів мільйона дорослих китайців пройшли опитування про харчові звички.
Аналізуючи дані, фахівці простежили за подальшою госпіталізацією учасників у зв'язку з серйозними захворюваннями очей. За десять років спостереження серед них було виявлено 4877 випадків захворювань кон'юнктиви, 13408 – катаракти, 1583 захворювань склери, рогівки, райдужної оболонки і циліарного тіла (DSCIC), а також 1534 випадки глаукоми.
Як правило, споживачами твердого палива – дрова або вугілля – були літні жінки, сільські жителі, сільськогосподарські робітники і курці. Однак, незважаючи на високий ризик названих захворювань, серед них не називають глаукому.
Причиною високого ризику захворювань вчені називають вплив високих рівнів дрібних твердих частинок (PM2.5) і оксиду вуглецю, який може пошкодити поверхню ока і викликати запалення.
Дослідники наголосили, що перехід на чисті види палива знижує ризики захворювань.
Нагадаємо, що онколог розповів про приховану небезпеку шашлику.