Вверх
Дать отзыв

Незалежно від дій облради хворі на мультирезистентні форми туберкульозу ходили по Мелітополю, ходять і будуть ходити — експерт

Пропозиція заступника Голови Запорізької облради розігнати тубдиспансер і посадити лікарів викликала бурхливу реакцію.

3 мин на прочтение13 Июля 2021, 19:17
Парк Горького, Мелітополь. Фото: Марина Івчик. Парк Горького, Мелітополь. Фото: Марина Івчик.
Поделиться:

Заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Куценко оприлюднив результати перевірки Мелітопольського протитуберкульозного відділення Запорізького регіонального фтизіопульмонологічного центру. Вона виявила відсутність у стаціонарі кожного п’ятого пацієнта з активною формою туберкульозу.

Владислава Куценка обурило, що персонал допустив, аби хворі, замість ізольованого перебування у відділенні, вільно пересувались вулицями, перебували у громадському транспорті, в супермаркетах, на ринках.

«Страшно уявити, скільки людей може заразитись або вже заразились туберкульозом через подібне ставлення до своїх обовязків із боку медперсоналу. Вважаю такі дії медиків неприпустимими! Це не просто службова недбалість, — фактично, своїми діями працівники Мелітопольського відділення замість лікування та попередження хвороби сприяють розповсюдженню небезпечної недуги.

Щодо тих, хто допустив таку ситуацію, ми ініціюватимемо ґрунтовні перевірки та реєстрацію кримінальних проваджень. Відповідне звернення до правоохоронних органів уже підготовлене», — написав Владислав Куценко.

Співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», голова правління БО «Українці проти туберкульозу»  Віталій Руденко пропонує Владиславові Куценку, перш ніж приймати рішення, скоротити це відділення Мелітопольське чи не скоротити, детально вивчити питання.

Правник нагадує, що протитуберкульозний медичний заклад — це не в’язниця, не режимний об’єкт. «Якщо хворому щось спало на думку та він  пішов — ніхто його не зупинить. Є закон «Про протидію туберкульозу», де чітко визначено, що якщо хворі на заразні форми туберкульозу лікуються стаціонарно та порушують режим, головний лікар має повідомити про це письмово до суду. Керівник закладу ще має працювати якимсь наглядачем у лікуванні хворого на туберкульоз, але цього бути не повинно — лікар має займатися винятково лікуванням. А потім поліція мусить розшукати цю людину, суд — прийняти рішення про примусове лікування, її під вартою відведуть у стаціонар, вона там ніч переночує — і на наступний ранок залишить цей лікувальний заклад. Фтизіатри неодноразово розповідали про такі випадки. Закон не працює через відсутність більшості підзаконних актів», — говорить Віталій Руденко у коментарі GreenPost.

Він наголошує: взагалі жодними законами не можна загнати хворих до лікувальних закладів, це треба робити іншими шляхами. Якщо закрити цей заклад, то всі хворі перейдуть на амбулаторну форму лікування.

«Хоч би що робив заступник голови Запорізької облради, я хочу йому сказати, що хворі на мультирезистентні форми туберкульозу ходили Мелітополем, ходять і будуть ходити», — говорить Віталій Руденко.

Також ми розповідали, що пацієнти з туберкульозом можуть лікуватися в сімейного лікаря: що входить у безкоштовні послуги.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Как приготовить удобрение Комнатные цветы Садоводство
Как приготовить удобрение для комнатных цветов из популярного фрукта
1 мин на прочтение9 минут назад
Огурцы Полезные овощи Питание
Что происходит с вашим телом, когда вы едите огурцы ежедневно
1 мин на прочтение54 минуты назад
Экология Загрязнение пластиком Глобальный договор о пластике
Украина присоединилась к Коалиции высоких амбиций по прекращению загрязнения пластиком
2 мин на прочтениечас назад
Рецепт приготовления Закуска Быстрое блюдо
Цветная капуста с хрустящей корочкой: вкусный рецепт
1 мин на прочтение2 часа назад
В детстве ненавидел гусей, а сейчас развивает на них крупный бизнес: на Полтавщине есть уникальное хозяйство
1 мин на прочтение3 часа назад
Ведущий спинальный хирург из США будет лечить детей со сложными патологиями позвоночника
1 мин на прочтение3 часа назад
24 апреля – Всемирный день защиты лабораторных животных и борющихся против вивисекции
4 мин на прочтение4 часа назад
В Антарктиде вулкан извергает золото: ежедневно выходит по 6 тысяч долларов
1 мин на прочтение5 часов назад