Вверх
Дать отзыв

МОЗ закупив протитуберкульозний препарат — чи варто радіти

Все не так однозначно.

2 мин на прочтение14 Мая 2021, 10:32
Туберкульоз Туберкульоз
Поделиться:

МОЗ відзвітував про те, що в Україну доставлено важливу партію ліків «Бедаквілін» на суму 25 млн грн.

«Це сучасний протитуберкульозний препарат, на який чекає багато українців. Пацієнтам із розширеною резистентністю або мультирезистентним туберкульозом, стійкістю до ін’єкційних протитуберкульозних препаратів або фторхінолонів ще донедавна практично неможливо було підібрати ефективної схеми лікування. Бедаквілін суттєво розв'язує цю проблему. Його постачання забезпечила міжнародна організація ПРООН», — ідеться в тексті повідомлення.

Віталій Руденко, співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», голова правління БО «Українці проти туберкульозу», пояснює: це не зрада та не перемога.

«Коли шахтар добуває вугілля — це зрада чи перемога? Чи коли двірник прибирає прибудинкову територію? Це просто робота. Якщо людина робить її добре — чудово, якщо погано — прийде інша, яка буде робити якісно», — підкреслив Віталій Руденко у своєму коментарі GreenPost.

Бедаквілін — це медичний препарат останнього покоління, його наявність скорочує тривалість схем лікування, тому активіст вважає, що дуже добре, що Україна закупила ці ліки. Але нагадує, що є інші моменти, які можуть знівелювати цю користь.

Насамперед Віталій Руденко незадоволений роботою міжнародних організацій, які отримують кошти українських платників податків для міжнародних закупівель.

Ми платимо їм гроші й тому перевіримо, як вони виконали свою роботу — що саме вони поставили, яким чином, чи своєчасно, чи термін придатності не півроку-рік,
— Віталій Руденко.

«Хочу сказати, що вони цю роботу виконують погано, і ми зверталися до ВР, яка прийматиме закони, щоб не продовжувати співпрацю з міжнародними організаціями, тому що вони не поставили вакцину БЦЖ, наразивши таким чином наших дітей під час епідемії туберкульозу на підвищення дитячої смертності. Це провина міжнародних закупівель. Я поки що не називаю конкретну організацію — це взагалі система. На мою думку, в Україні має бути створена прозора, якісна, доступна, контрольована з усіх боків система українських закупівель, і ми не маємо платити міжнародним організаціям по 5 % із мільярдних коштів українських платників податків, які йдуть на технічне обслуговування. Ці гроші краще витратити на закупівлю ліків».

Нагадаємо, раніше ми писали про туберкульоз в Україні — у Нацслужбі здоров'я назвали суму, яку виділять із бюджету на лікування кожного хворого.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost