Вверх
Дать отзыв

Пацієнти з туберкульозом можуть лікуватися у сімейного лікаря: що входить у безкоштовні послуги

Тариф за супровід та лікування одного пацієнта становить 775 гривень.

2 мин на прочтение08 Июля 2021, 08:20
Пацієнти з туберкульозом можуть лікуватися у сімейного лікаря Пацієнти з туберкульозом можуть лікуватися у сімейного лікаря
Поделиться:

Як тільки пацієнт перестає виділяти мікобактерії туберкульозу (потрібно лабораторне підтвердження), він може жити вдома і спостерігатися у сімейного лікаря, який контролює хід лікування.

Національна служба здоров'я (НСЗУ) уклала договори з закладами первинної допомоги на загальну суму 85,81 млн гривень у рамках нового пакета лікування туберкульозу у сімейного лікаря. Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я. 

"Пацієнти з туберкульозом можуть лікуватися у свого сімейного лікаря в рамках нового пакета "Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги". Національна служба здоров'я України уклала договори на суму 85 млн 811 тис. гривень з 434 закладами первинки" , - сказано в ньому.

Щоб безкоштовно отримати допомогу, потрібно мати електронне направлення з відповідним діагнозом, видане лікарем-фтизіатром, потім слід звернутися до найближчого закладу первинної допомоги, яке має контракт з НСЗУ з відповідним пакетом.

У новий пакет входить:

◾ контрольоване лікування, моніторинг, спостереження, психосоціальна підтримка пацієнтів,
◾ динамічне спостереження за станом пацієнта,
◾ організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональний фтизіопульмонологічний центр,
◾ визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей при супутніх патологіях,
◾ організація і забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами - ці ліки сімейні лікарі будуть отримувати від фтизіопульмонологічних центрів.

Згідно з повідомленням, тариф за супровід та лікування одного пацієнта становить 775 гривень.

У тарифі застосовуються коефіцієнти, які стимулюють ефективне лікування: за той місяць, коли пацієнт завершить лікування, заклад отримує вдвічі більшу суму, в інші місяці лікування коефіцієнт становить 0,75.

До слова, МОЗ закупив протитуберкульозний препарат — чи варто радіти.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.