- Главная
- Новости
- Агро
- С/Г продукція
- Корисні властивості редису: чому треба їсти цей яскравий ранній овоч
Корисні властивості редису: чому треба їсти цей яскравий ранній овоч
Клітковина, на яку багатий редис, ефективно виводить з організму шкідливий холестерин (який називають прихованим вбивцею судин).
Редис уже з’явився на прилавках і готовий рятувати нас від весняного авітамінозу. І йому це справді під силу.
Цей коренеплід дуже багатий на вітаміни В, С, РР. А необхідних мінеральних речовин він містить приблизно 20 видів!
Серед них — калій, фосфор, хром, фтор, магній та інші. А ще редис — один із лідерів щодо вмісту кальцію: лише 300 грамів продукту здатні повністю задовольнити добову норму цього елементу.
Допомагає схуднути
Редис входить до складу багатьох дієт, і це не просто так. Адже у 100 грамах коренеплоду міститься лише 14 ккал!
Понад те, він має речовини, які покращують обмін речовин і ефективно спалюють жирові відкладення.
А клітковина нормалізує рівень холестерину у крові й ефективно виводить токсини та шлаки.
Знижує рівень цукру
Чи можна їсти редис за цукрового діабету? Можна та навіть треба. Справа в тім, що клітковина сповільнює процес розщеплення вуглеводів, а це дає змогу швидко нормалізувати рівень глюкози у крові.
Крім того, у складі редису є природний інсулін, який сприяє нормальній роботі підшлункової залози.
Зміцнює кістки
Редис надзвичайно багатий на вітамін С. Лише 250 грамів продукту забезпечують людину денною нормою.
Цей вітамін потрібен для вироблення колагену, який входить до складу хрящової тканини.
Тому допомагає як для профілактики, так і для зменшення симптомів артриту.
А кальцій, який також міститься в редисі у великій кількості, робить кістки міцнішими.
Виводить холестерин
Клітковина, на яку багатий редис, ефективно виводить з організму шкідливий холестерин (який називають прихованим вбивцею судин).
Саме тому цей коренеплід чудово підходить для профілактики хвороб серцево-судинної системи.
Корисний для вагітних
Редис містить багато фолієвої кислоти, яка є вкрай необхідною для правильного розвитку плоду.
Висока потреба в цьому елементі з’являється вже у перші тижні вагітності, коли формується нервова трубка майбутньої дитини.
Фолієва кислота корисна не лише для жінок, але й для чоловіків. Вона покращує якість сперми та дає змогу знизити ризик вроджених аномалій у дитини.
Редис — шкода та протипоказання
Не варто зловживати редисом тим, хто має такі захворювання:
- проблеми щитоподібної залози (оскільки це може спровокувати появу пухлин);
- виразка шлунку;
- хвороби печінки, жовчного міхура та дванадцятипалої кишки у стадії загострення.
Джерела: Гастроном, ictv.ua, tsn.ua.
До слова, вчені створили молоко із грибів і коноплі, яке ідеально смакує з кавою.