Є така приказка: «Сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові». Деякі сприймають ці слова занадто буквально і навіть відмовляються від вечірнього перекусу. Але якщо останній прийом їжі був раніше, ніж за 3-4 години до сну, то чекайте наслідків у вигляді безсоння та проблем зі сном. Про це розповідає Медарго.
Річ у тім, що в міру виникнення відчуття голоду шлунок посилає SOS-сигнали мозку: терміново потрібне «паливо». У відповідь організм припиняє постачання мелатоніну, гормону сну. Отже, сеанс нічних сновидінь та повноцінного відпочинку переривається.
Вранці ви почуватиметеся знесиленими, тому що погано спали. Вже в першій половині дня прагнутимете поповнити запаси енергії за допомогою їжі. А це загрожує збільшенням добової дози калорій, тобто переїданням. Крім того, зростає ризик жирових відкладень, а також хронічних захворювань, таких як діабет. Голод викликає зниження ендорфінів, гормонів гарного настрою.
Тому, якщо систематично лягати спати голодним, це може призвести до незібраності та апатії. Між останнім прийомом їжі та сніданком має минати 12 годин (вечеря за 4 години до сну та сон 8 годин) — у цьому випадку проблем не буде.
У випадку, коли ви не в змозі відмовитися від пізньої трапези, можна перекусити зеленими овочами (шпинат, селера, огірок). Ці продукти точно не відкладуться у жир. Якщо хочеться з'їсти щось ситніше, ніж салат, можна вибрати білковий перекус. Куряча грудка, біла риба і морепродукти, приготовлені без олій та соусів, чудово втамовують голод і при цьому на 100 г становлять менше 200 ккал.
Якщо ви з якихось причин пропустили вечерю, краще заповнити її перекушуванням, а не повноцінним прийомом їжі. О 23.00 вже йде вироблення гормону сну та починається процес відновлення організму, тобто в цей час найправильніше вже лягати спати. З 23.00 до 01.00 відновлюється жовчний міхур, з 01.00 до 03.00 — печінка. І якщо ви наїлися незадовго до сну, то завадите цьому процесу.
Травлення в середньому триває 3-4 години. Щоб цей процес закінчувався до 23.00, потрібно вечеряти не пізніше 19.00-20.00.
Перед сном краще відмовитися від швидких вуглеводів і віддати перевагу овочам (не крохмалистим) або зеленим — залежно від зносності продуктів та стану системи травлення. Можна приготувати звичайний салат із помідорів та огірків або овочеві роли. Легкі жири теж підійдуть — наприклад, мигдальне молоко, кокосовий йогурт, урбеч, горіхова паста чи паста із насіння.
Якщо у вас немає проблем зі шлунково-кишковим трактом, то як перекус підійде і жменька горіхів, половина авокадо, овочевий салат із додаванням насіння. Також дозволено білок у невеликих кількостях: хумус, бобові, кілька перепелиних яєць або шматочок слабосоленої сьомги.
Окрім того, ми розповідали, що необхідність восьми годин сну на добу — це міф: як правильно спати, коли нема стільки часу на сон.