Догори
Дати відгук

Знижений холестерин небезпечний для здоров’я

Він погіршує роботу статевої та ендокринної систем, а також роботу головного мозку.

3 хв на прочитання18 Грудня 2021, 20:00
Поділитись:

Слово «холестерин» лякає більшість людей, оскільки добре відомо, що його високий рівень збільшує ризики серцево-судинних захворювань, вважають у «Сучасній газеті». Натомість доволі мало говорять про те, що холестерин необхідний для повноцінного функціонування кожної клітини нашого організму

«В першу чергу холестерин виступає структурним компонентом нашого організму, такою собі будівельною цеглиною, що крім того, виконує функцію захисту клітин. Виробництво гормонів, синтез вітаміну D, участь у вироблення жовчі — то все також про нього. Навіть для повноцінної роботи мозку необхідний холестерин. Репродуктивна, імунна, нервова система більшою чи меншою мірою також потребують достатньої кількості цього компоненту наших клітин», — пояснюють у «Сучасній газеті».

Видання розповідає про відмінність між «хорошим» та «поганим» типами холестерину, яка криється в розмірі структурних молекул. Великі молекули «поганого» холестерину мають здатність формувати наліт на внутрішніх поверхнях судин і артерій нашого організму. На противагу їм, маленькі молекули «хорошого» холестерину вільно переносяться кров’ю. Рівень загального холестерину, який визначається лабораторно під час аналізів, вказує на сумарну кількість обох типів, хоч більшу частину займають все-таки ліпопротеїди низької щільності, тобто «поганий» холестерин. І саме він стає причиною утворення бляшок, які знижують еластичність судин і в особливо важких випадках викликає закупорку артерій.

«Сучасна газета» нагадує, що серед причин підвищеного холестерину — спадковість, вік, шкідливі звички, неправильне харчування (зловживання насиченими жирами, переїдання), надмірна вага, малорухливий спосіб життя. Крім того, є низка захворювань та порушень роботи організму, які провокують надмірне вироблення холестерину в крові: ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія, хвороби нирок та печінки тощо.

«Якщо про підвищення рівня холестерину говорять багато, то про зниження знає меншість. А це також доволі небезпечний стан для організму, що має наслідком порушення багатьох його важливих функцій. Насамперед порушується синтез низки гормонів статевої та ендокринної систем — кортизолу, тестостерону та естрогену. Крім того, при дефіциті холестерину негативні наслідки відчуває на собі робота головного мозку, страждають когнітивні навички. Причинами такої недостачі можуть слугувати голодування чи просто недоїдання, хвороби печінки та кишківника, хронічні стреси, гіпертиреоз тощо», — ідеться в повідомленні.

Видання наголошує, що порушення ліпідного обміну доволі часто не мають виражених симптомів. Саме тому для вчасного виявлення захворювання та усунення ризиків серцево-судинних захворювань лікарі рекомендують такий план профілактичних обстежень на рівень холестерину в крові: до 20 років аналіз варто здати лише разово, після досягнення 20-річного віку необхідно проходити діагностику кожних 5 років, а вже після 4️0️ — щорічно. При виявленні незначних відхилень від норми варто обстежуватись частіше.

Також ми розповідали про чотири звички, що підвищують холестерин після 50 років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я