Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Знищення лісів у тропічних лісах Амазонки сповільнюється: у листопаді було вирубано на 64 % менше, ніж торік

Знищення лісів у тропічних лісах Амазонки сповільнюється: у листопаді було вирубано на 64 % менше, ніж торік

Зниження сталося після обіцянки президента Лули да Сілви.

1 хв на прочитання09 Грудня 2023, 21:47
На річці Ітакуруса в Амазонії. Фото: Evaristo SA/AFP/Getty Images На річці Ітакуруса в Амазонії. Фото: Evaristo SA/AFP/Getty Images
Поділитись:

Бразилія досягає подальших успіхів у захисті тропічних лісів. За даними Бразильського агентства просторових досліджень (INPE), у листопаді вирубка лісів скоротилася на 64 % порівняно з попереднім роком. Було знищено 201 км2 тропічного лісу. Це найменша площа за листопад із початку проведення оцінок у 2015 році, розповідає Die Zeit.

INPE вже повідомляв про успіх минулого місяця. Відповідно, вперше з 2018 року в тропічних лісах за один рік було вирубано менше 10 тис. км2 лісів, що важливо для клімату. З серпня 2022 року по липень 2023 року було втрачено близько 9000 км2 лісу. Це на 22,3 % менше, ніж торік.

Однак значно більше деревини було вирубано в листопаді в Серрадо, на південь від тропічного лісу Амазонки. Серрадо — це тропічна савана з великим біорізноманіттям. Порівняно з попереднім роком площа зруйнованих там зросла на 238 % — до 572 км2.

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва вступив на посаду в січні з обіцянкою зробити захист Амазонки пріоритетом і покінчити з незаконною вирубкою до 2030 року. За правого попередника Лули Жаїра Болсонаро вирубування лісів зросло на 75 % порівняно із середнім показником за попереднє десятиліття.

Тропічний ліс Амазонки простягається в дев’яти країнах, переважно в Бразилії. Це один із небагатьох великих незайманих лісів у світі, де мешкає більше видів рослин і тварин, ніж будь-яке інше місце на землі. Крім того, з його мільярдами дерев це особливо важливий запас вуглецю для глобального клімату.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost