Догори
Дати відгук

Зміна клімату по-справжньому починається після 1,5 градусів: ось що ми втратимо

Поступово стає зрозуміло, яким може бути цей поріг.

10 хв на прочитання11 Лютого 2024, 07:32
Родинний дім Ділрукшана Кумари був зруйнований ерозією. У такому прибережному містечку, як Іранавіла на Шрі-Ланці, підвищення рівня моря на кілька сантиметрів може означати втрату домівки для багатьох. Фото: Eranga Jayawardena/AP/dpa Родинний дім Ділрукшана Кумари був зруйнований ерозією. У такому прибережному містечку, як Іранавіла на Шрі-Ланці, підвищення рівня моря на кілька сантиметрів може означати втрату домівки для багатьох. Фото: Eranga Jayawardena/AP/dpa
Поділитись:

Уперше за останні дванадцять місяців на планеті стало на 1,5 °С тепліше, ніж було до того, як людина почала підігрівати клімат за допомогою величезної кількості викопного палива. У період із лютого 2023 року по січень 2024 року програма спостереження Землі Copernicus перевищила цю межу. Лише 2023 рік, імовірно, найтепліший за останні приблизно 100 000 років, усе ще був на невеликий крок нижче цієї позначки. Причиною, звісно, є зміна клімату, а також погодний феномен Ель-Ніньйо, який впливає на глобальну температуру, зокрема з осені. Про це розповідає Die Zeit.

Цільовий показник у 1,5 °С раптом перестав бути символічною межею глобального потепління, про яку багато країн світу домовилися в Паризькій кліматичній угоді. Гальмування тут призведе до ще більш суворих погодних і кліматичних умов, ніж ті, які вже відчувають люди в усьому світі сьогодні. Від 1,5 до 2 °С потепління у віддаленому майбутньому рівень моря підніметься на метри, а різниця у впливі теплових хвиль або непередбачуваних повеней, імовірно, буде величезною (IPCC: Спеціальна доповідь про 1,5 °С).

Ми ще не дійшли до цього. Тому що позначки 1,5 °С буде досягнуто, тільки якщо це триватиме кілька років. Згідно з розрахунками Copernicus, довгострокове глобальне потепління становило 1,26 °С в грудні 2023 року й, імовірно, відтоді зросло лише незначно. Але ми дізнаємось це напевно лише через роки.

Теоретично, у нас є час, аби сповільнити глобальне потепління до 1,5 °С. Однак реальність уже вказує на інше майбутнє: якщо світ не розвине більше амбіцій у сфері захисту клімату, планета, ймовірно, нагріється на 3 °С, й адаптуватися до цього буде дедалі важче. У такому світі набагато більше регіонів стануть практично непридатними для життя, ніж зараз. Мільйони людей будуть змушені тікати від екстремальних погодних умов, а цілі екосистеми будуть втрачені. Це все наслідки зміни клімату, яким ще можна запобігти.

Екстремальні погодні умови стають більш руйнівними з кожним кроком до потепління

Теплові хвилі, мабуть, найбільше впливають на людей у всьому світі. Порівняно з іншими екстремальними погодними явищами, вони також особливо добре вивчені. Теплові хвилі, настільки сильні, що без зміни клімату вони траплялися б лише раз на 10 років, можна очікувати кожні чотири роки після перевищення порогового значення в 1,5 °С. І з кожним додатковим потеплінням ймовірність безпрецедентної спеки різко зростає (див. інфографіку).

Стає надзвичайно спекотно

Екстремальна спека, яка відбувалася б раз на десять років у кліматі без впливу людини, стає все частішою і сильнішою.

Екологічні проблеми Зміна клімату Глобальне потепління Ель-Ніньйо
Екстремальні теплові явища визначаються як події, при яких максимальна добова температура на суші перевищувалася в середньому один раз на десять років протягом референтного періоду (1850-1900 рр.). Джерело: ІРСС

Екстремальні теплові явища визначаються як події, при яких максимальна добова температура на суші перевищувалася в середньому один раз на десять років протягом референтного періоду (1850-1900 рр.). Джерело: ІРСС

За оцінками, лише в Європі у 2022 році через спеку та її наслідки загинуло близько 60 000 людей. Ця цифра зростає з кожним градусом потепління — в середньому 35 на 1 млн жителів Європи (Nature Medicine: Ballester et al., 2023). При нинішньому населенні ЄС близько 543 млн осіб це означає майже 20 000 додаткових смертей, пов'язаних зі спекою, щоліта. І це при тому, що тут навіть не особливо спекотно порівняно з іншими регіонами світу.

Дослідники тепер також добре розуміють, як різні ступені потепління можуть впливати на життя людей. При 1,5 °С одна шоста частина всього населення Південної Європи буде страждати від нестачі води (PDF, ІРСС: том 2, розділ 13.2.1.2.2, 2022 рік). При 2 градусах це буде більше третини. А при 3 градусах, за оцінками ІРСС, цей ризик знову подвоїться. Між кожним кроком потепління є мільйони людей у ​​південній Європі, які (принаймні тимчасово) не мають проточної води, для яких морську воду доводиться очищати за допомогою дорогих опріснювальних установок і для яких стає дедалі важче обробляти поля, особливо влітку.

Особливо за межами Європи екстремальні погодні умови зазвичай впливають на тих, хто найменше відповідальний за їхні наслідки і найменше здатен захистити себе.

Влітку 2022 року повені затопили третину всієї території Пакистану, вбивши близько 1700 людей і залишивши без даху над головою понад 2 млн людей. Повінь ударила по країні, яка вже ледве вийшла з кризового стану. Дослідникам важко передбачити, наскільки ймовірною стане подібна подія після перевищення порогу в 1,5 °С. 

Екстремальні посухи також посилили голод у деяких країнах Східної Африки в останні роки. А сильні урагани та циклони неодноразово руйнують дороги, будинки і населені пункти на узбережжі Атлантичного й Індійського океанів. 1,5 чи 2 °С — ці екстремальні явища будуть посилюватися.  

1,5 чи 2 °С вирішують, наскільки високими будуть повені

У той час як різні погодні умови завдають гострої шкоди, океани також теплішають, льодовики в гірських хребтах тануть, а величезні льодовикові щити на Північному та Південному полюсах розпадаються. Зрозуміло одне: рівень моря буде підвищуватися. Питання лише в тому, як швидко і наскільки високо?

До кінця століття 1,5 або 2 °С планетарного потепління, ймовірно, означатимуть різницю в 10 см.

«Це звучить небагато, але це дуже багато. Є багато дуже мілководних прибережних регіонів, які легко затоплюються водою, що призводить до засолення ґрунтових вод», — каже Даніела Якоб, керівник Центру кліматичних служб Німеччини (Gerics) при Центрі ім. Гельмгольца в Хереоні.

Наслідки: зростаючі руйнування з кожним штормовим припливом, поля, які стають непридатними для сільського господарства, і джерела прісної води, які втрачаються на невеликих океанських островах, що робить їх практично непридатними для життя. Однак, за підрахунками, при підвищенні температури на 1,5 °С на 10 млн менше людей постраждають від таких наслідків, ніж при підвищенні на 2 °С (PDF, ІРСС 2018: розділ 3).

Але океани інертні. Вони продовжуватимуть збільшуватися протягом століть, навіть якщо людина зупинить потепління на 1,5 °С. Через кілька тисячоліть менший захист клімату може означати різницю в кілька метрів. За 2 000 років — проміжок часу, який дослідники припускають для цієї довгострокової тенденції — рівень моря може піднятися на два-шість метрів при потеплінні на 2 °С і на чотири-десять метрів при потеплінні на 3 °С (PDF, IPCC 2021: розділ 9). Однак це не так добре задокументовано, як прогнози на кінець цього століття.

Адаптація стає все більш неможливою після 1,5 °С

Добре ізольований будинок захищає від спеки. Міцно збудований будинок захищає від повеней. Якщо місту не вистачає води, опріснюють морську воду чи роблять нову свердловину. Якщо для кукурудзи надто сухо, рішенням може стати генна інженерія. Існує незліченна кількість заходів, які можна вжити для мінімізації впливу зміни клімату, і вони є вкрай необхідними.

«Але якщо до кінця століття температура перевищить 2 °С, адаптація буде вже неможливою», — каже дослідник клімату Джейкобс.

З'являться регіони, де, наприклад, більше не можна буде вирощувати культури, які люди могли надійно збирати в минулі століття. Будуть регіони на узбережжях, де жителям доведеться евакуювати свої міста. Або долини річок, які виходять із берегів набагато частіше, ніж у минулому.

Межі адаптації можуть також означати, що протягом року стане занадто спекотно, щоби працювати на звичайній роботі чи добре висипатись, і людям доведеться шукати новий дім. Багато регіонів стануть непридатними для життя для людей, які недостатньо заможні, щоб дозволити собі добре ізольовані будинки з кондиціонерами. Комахи й амфібії все частіше гинуть, а екосистеми втрачаються.

Занадто спекотно для ялинового лісу, занадто сухо для болота, занадто мало їжі для метелика. Зміна клімату позбавить численні види по всьому світу їхнього нинішнього середовища існування.

Багато видів не переживуть кліматичну катастрофу

Частка видів, які перебувають під загрозою зникнення.

Екологічні проблеми Зміна клімату Глобальне потепління Ель-Ніньйо
Вид вважається таким, що перебуває під загрозою зникнення, якщо принаймні половина кліматичної зони, в якій він мешкає, стає непридатною для життя через потепління. Джерело: IPCC

Особливо постраждають комахи-запилювачі, гриби та земноводні, а також рослини. Деякі приклади вже добре помітні: у Німеччині ялиновий ліс, яким його знали люди, більше не існуватиме. В інших місцях тепловодні коралові рифи — найбільш багата на види екосистема в океанах — будуть втрачені, якщо глобальне потепління перевищить 1,5 °С, як стверджують експерти. Це не лише втрата для біорізноманіття. Разом з екосистемами під загрозою опиняються й економічні ресурси. Зміна клімату має свою ціну.

Наближаються критичні пороги для переломних елементів

Із кожним температурним кроком, у кінцевому рахунку стає все більш імовірним, що буде досягнуто переломних моментів. Це стосується частин кліматичної системи, де існують критичні пороги, за якими починають відбуватися речі, що призводять до подальшого непередбачуваного розвитку подій.

Дощові ліси Амазонії, коралові рифи чи лід у Західній Антарктиці — це лише кілька прикладів таких переломних елементів. Одним із добре вивчених прикладів є льодовиковий покрив Гренландії. Дослідники підозрюють, що це поріг, за яким руйнування льодовикового покриву вже неможливо зупинити, і рівень моря різко підніметься. 

Існує велика невизначеність щодо того, коли окремі системи перекинуться. Нижче двоградусного порогу дослідники ІРСС зазвичай говорять про перекидання великих кліматичних систем як про подію з високим ризиком, але малоймовірну. Що вище піднімається температура, то більш імовірним стає колапс.

«Те, що ми пережили торік, є попередженням про те, що може статися набагато частіше в майбутньому. Якщо подивитися, скільки труднощів уже принесли ці дванадцять місяців — де були пожежі, посухи, нестача води, повені, паводки взимку — то стає зрозуміло, що ми всі постраждали», — каже науковець Джейкобс.

І це буде продовжуватися. Наслідки зрозумілі — так само, як і те, як їх можна стримати.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.