Догори
Дати відгук

Зміна клімату може значно зменшити врожай рису

Камера росту може допомогти вивести стійкі до кліматичних змін сорти.

1 хв на прочитання14 Травня 2024, 01:21
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Зміна клімату та її наслідки можуть призвести до зниження врожайності та погіршення якості рису в майбутньому. Про це свідчать результати дослідження японських науковців, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Дослідники протестували вирощування рису за різних кліматичних сценаріїв. Про це розповідає Die Zeit.

Згідно з дослідженням, наслідки були особливо радикальними при найтеплішому кліматичному сценарії. У порівнянні з рослинами, які росли в кліматичних умовах 1990-х років, урожайність упала на 35 %. Якість рисових зерен також погіршилася на 85 %. Дослідники проаналізували п'ять японських сортів рису.

Хоча прогнозоване глобальне потепління значно прискорює життєвий цикл рисових рослин, воно негативно впливає на врожай, ідеться в дослідженні. Високі температури самі собою не є причиною цього. Висока концентрація CO₂ також погіршила врожай у симуляції.

Аби перевірити, як зміна клімату впливає на ріст рослин рису та його врожай, дослідники використовували штучну та спеціально сконструйовану камеру росту. У цій камері були змодельовані природні коливання довкілля за допомогою, зокрема, високоефективних світлодіодних ламп. У камеру для вирощування надходили метеорологічні дані за кілька років у різних місцях. Сценарії майбутнього потепління були змодельовані для регіону з помірним кліматом, такого як Цукуба в Японії, за 60 км на північ від Токіо.

Камера росту може допомогти дослідити вплив зміни клімату на інші види рису та вивести стійкі до кліматичних змін сорти. Це також може допомогти зменшити виробництво метану при вирощуванні рису.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.