Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Жіноче свято: історія виникнення 8 березня, настрої українців та трансформація радянщини

Жіноче свято: історія виникнення 8 березня, настрої українців та трансформація радянщини

Чимало людей задаються питанням: чи є доцільним свято "солідарності жінок", адже воно сильно пов'язане з радянським минулим.

5 хв на прочитання07 Березня 2024, 19:00
8 березня свято історія виникнення День матері 8 березня свято історія виникнення День матері
Поділитись:

Початок весни, свято 8 березня, тюльпани, привітання жінок в колективах та розсилка смс. Наразі, традиції радянського 8 березня подекуди так і лишилися, і за старою звичкою чоловіки продовжують вітати коханих, жінок, мам зі святом, даруючи квіти та шоколадки.

Проте, за останні кілька років чимало змін зазнало українське суспільство, яке наразі якомога далі відштовхується від СРСР. Тож і свята зазнають змін, і замість "8 березня - день міжнародної солідарності жінок" в Україні цього дня чимало людей вітають матусь з Днем матері, а ще святкуватимусть свято весни та жіночої стійкості.

Трохи з історії:  як виник Міжнародний жіночий день і хто його вигадав

Початок свята 8 березня було покладено 28 лютого 1908 року, коли понад 15 тис. працюючих жінок Нью-Йорка вийшли на марш із вимогами покращення умов праці, підвищення зарплати, скорочення робочого дня та надання права голосувати. Через рік на річницю маршу Соціалістична партія США провела мітинг, а також оголосила останню неділю лютого національним жіночим днем, свято проіснувало до 1913 року.

1910 року в Копенгагені пройшла міжнародна конференція жінок-соціалісток, на якій активістка Клара Цеткін запропонувала встановити Міжнародний жіночий день, щоб допомогти добитися жінкам виборчого права. Наступного року свято відзначили у Данії, Австро-Угорщині та Швейцарії. Єдиної дати для Жіночого дня не існувало: його відзначали або в останню неділю лютого, або у певні дати у березні чи навіть у травні.

У СРСР свято супроводжувалося уславленням образу радянської жінки — трудівниці, матері та комуністки. 1963 року в СРСР пройшов Всесвітній конгрес жінок, а 1965 року 8 березня стало вихідним днем.

Гаслами свята в умовах холодної війни стали в тому числі заклики до боротьби за мир у всьому світі, а сам день стався як день міжнародної солідарності жінок. СРСР став першою (і довгий час залишався єдиною) європейською країною, де 8 березня на державному рівні.

Ситуація з настроями

Про те, як українці зараз сприймають 8 березня свідчать результати опитування, проведеного 17-23 лютого Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Так, Міжнародний жіночий день 8 березня у 2024 році назвали улюбленим лише 21% респондентів. При цьому серед жінок це свято дещо популярніше (23%), ніж серед чоловіків (18%).

Варто зазначити, що ще у 2017 року це свято було одним із найулюбленіших, його відзначала приблизно половина населення (49%). У 2018 році популярність свята знизилася до 45%, у 2020 - до 40%, у 2021 році його назвали улюбленим уже 34% опитаних, у 2023 - 25%.

День Матері - свято, яке започаткували американці

День Матері веде свій початок зі США. Ще у 1905 році така собі Анна Ярвіс з Вірджінії розпочала кампанію з започаткування національного свята на честь матерів, приводом до чого стала смерть її власної матері. Хоча первісно Конгрес США вкрай скептично поставився до такої ідеї, та оскільки вона знайшла підтримку чи не у всіх штатах, у 1914 році президент Вудро Вілсон підписав указ, згідно якого друга неділя травня проголошувалася національним святом – Днем Матерів.

Варто зазначити, що в Україні щорічно у другу неділю травня офіційно відзначають День Матері.

8 березня vs День Матері

Вже другий рік тривають дискусії: чи є доцільним свято "солідарності жінок", адже воно сильно пов'язане з радянським минулим. Наприклад, у минулому році депутати запропонували напротивагу 8 березню відзначати “День української жінки” в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого.

14 лютого 2023 року частина депутатів Верховної Ради України запропонувала внести до Кодексу законів про працю України певні зміни, які стосуються встановлення українських свят. Там же йшлося про скасування державних свят 8 Березня. Законопроєкт №9009 був зареєстрований в парламенті, але все ще перебуває на опрацюванні в комітеті.

Ці ініціативи викликали суспільний опір – виявилось, що частині жіноцтва досі дорога радянська традиція з квітами і привітаннями. Інша частина навпаки, переозначила свято. Емансиповане жіноцтво сприймає 8 березня як день прав жінок та організовує феміністичні заходи.

Хоч для багатьох 8 березня сприймається як комуністичний пережиток, але залишається державним святом, проте без офіційного вихідного.

У 2023 році, за даними преси, Служба безпеки України привітала українок, особливо захисниць словами "Немає більше Міжнародного жіночого дня… Є День вдячності та поваги вам, дорогі жінки! Спасибі, що захищаєте Україну пліч-о-пліч з чоловіками, рятуєте, займаєтеся волонтерством, допомагаєте". Тож, досить гарний приклад того, як дякувати і вітати жіноцтво 8 березня. 

Впевнені, що для багатьох 8 березня це буде, насамперед, привід сказати дякую своїм мамам, а також відзначити цей день як свято краси, жіночності, ніжності, незалежності та неповторності прекрасної половини людства. 

 Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Продукти харчування Підживлення для Кімнатних рослин
3 продукти харчування, які можуть стати чудовим підживленням для кімнатних рослин
1 хв на прочитаннягодина тому
Сьогодні 27 квітня Всесвітній день ветеринара
27 квітня - Всесвітній день ветеринара
2 хв на прочитання4 години тому
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання5 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання6 годин тому
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання7 годин тому
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора