Догори
Дати відгук

Жінку засудили до страти за зраду в Ірані — країні, яка очолила раду ООН з прав людини

Вирок суду — страта через каменування. Але засуджена може оскаржити покарання, попросивши його пом'якшити.

4 хв на прочитання10 Листопада 2023, 07:31
Побиття камінням перелюбниці. Ілюстрація до перського видання «1001 ночі» середини 1850-х років Побиття камінням перелюбниці. Ілюстрація до перського видання «1001 ночі» середини 1850-х років
Поділитись:

Державні видання Ірану повідомили, що суд засудив громадянку цієї країни до страти за зраду, пише ABC News з посиланням на AP. Подібні рішення вже ухвалювалися й раніше — «Дзеркало» розповідає, що про них відомо і чому їх, здається, стає більше.

Засуджена до страти іранка, ім'я якої не називається, працювала тренером у жіночому спортивному залі. Як розповідає державне агентство IRNA, її чоловік звернувся до місцевої поліції у 2022 році, після того, як застав свою дружину вдома з іншим чоловіком. Свої сумніви він підтвердив за записами з камер відеоспостереження, побачивши на них, що дружина мала стосунки з тим самим незнайомцем.

Жінку засудили до страти через каменування. Але вона може оскаржити покарання, попросивши його пом'якшити. Цей випадок перший з 2017 року, коли до смертної кари за подружню зраду засудили жінку. Про долю іранки, яка отримала такий самий вирок шість років тому, досі нічого не відомо.

За такі «кримінальні злочини» в Ірані страчують і чоловіків. Наприклад, у квітні 2023 року виконано смертний вирок щодо Ахмада Нікуї. Його звинувачували у сексуальному зв'язку із заміжньою жінкою. Що трапилося з нею самою, правозахисникам невідомо. Можливо, в історії, про яку стало відомо зараз, перед судом, окрім жінки, постав і другий учасник подій, проте інформації про суди в Ірані завжди дуже мало.

Проте, за статистикою правозахисної організації Amnesty International, переважно жертвами подібних вироків усе ж таки стають жінки. Іран у принципі відомий кількістю страт і судовою дискримінацією саме щодо своїх громадянок: наприклад, для дівчаток там кримінальна відповідальність настає у 9 років, для хлопчиків — у 15.

Є причина, чому це викликає резонанс саме зараз.

До виконання вироку Ахмаду Нікуї, за даними правозахисної організації Iran Human Rights, каменування як метод смертної кари застосовувалося в Ірані востаннє в 2010 році. Велику перерву перед поверненням до такого покарання пояснюють тим, що «міжнародний тиск [на той час] підвищив політичну ціну його застосування».

Проте це не означало, що на людей чекав виправдувальний вирок. Правозахисники вважають, що натомість засуджених до забиття камінням все одно стратили — лише таємно і через повішення.

У липні 2023-го Iran Human Rights уже закликала міжнародну громадськість звернути увагу на зростаючу кількість смертних вироків у країні — зокрема й тих, які виконують через довгий час. Це сталося одразу після того, як стало відомо про історію іранців Самана та Джалі (їхні прізвища не називаються), яких засудили до смертної кари та шмагання відповідно — по суті, за секс за згодою. Вони обоє перебували в шлюбі, але зраджували одне з одним свої подружжя.

За межами Ірану широко обговорюють лише найрезонансніші випадки — і збільшення їхньої кількості якраз свідчить про збільшення звернень до найвищої міри покарання за злочини. Загалом цього року в країні виконано як мінімум 407 страт. Не всі з них стосувалися зради: так само суворо в країні судять за «содомію», вбивство, зґвалтування, збройне пограбування, викрадення людей і розповсюдження наркотиків.

Наприклад, на початку минулого року стало відомо про страту двох чоловіків, яких в Ірані засудили до смерті за «содомію». А пізніше ухвалили смертний вирок і двом ЛГБТ-активісткам — він став першим в історії країни, винесеним через сексуальну орієнтацію саме жінкам.

Нагадаємо, у листопаді Ісламська Республіка Іран очолила раду ООН з прав людини. Науковці-іраністи вважають, що від головування Ірану в РПЛ головної міжнародної організації світ лише виграє.

Ми вже писали, що не скрізь діє мораторій на смертну кару: у світі досі використовуються сім видів страт.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання2 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost