Догори
Дати відгук

Землетрус у Туреччині зрушив літосферну плиту

Розлом охопив територію завдовжки 190 кілометрів та шириною 25 кілометрів

2 хв на прочитання07 Лютого 2023, 19:27
Поділитись:

Через потужний землетрус Туреччина щодо Сирії зрушилась приблизно на 5-6 метрів, а сама Анатолійська плита - на 3 метри. Про це повідомив президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні в інтерв'ю газеті Corriere della Sera.

Анатолійська плита горизонтально перемістилася у південно-західному напрямку по відношенню до Аравійської, що породило тип розлому, який сейсмологи називають «неглибоким транскурентним розломом» із осередком землетрусу на глибині від 15 до 20 кілометрів. Це призвело до того, що щодо Сирії Туреччина зрушилась на 5-6 метрів.

Розлом охопив територію завдовжки 190 кілометрів та шириною 25 кілометрів, що викликало послідовність поштовхів. Цей регіон Середземномор'я, як зазначив Дольоні, є сейсмічною гарячою точкою, оскільки перебуває на перетині чотирьох плит, що безперервно стикаються — Анатолійської, Аравійської, Євразійської та Африканської.

За словами Дольоні, землетруси можна вважати проявом свого роду затяжної «сейсмічної епідемії», яка може тривати дні, місяці чи навіть роки, як це вже було в минулому.

"Поки накопичена енергія не буде вивільнена, поштовхи продовжаться", - пише видання.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 7,7 з епіцентром на глибині 7 км стався о 4.17 ранку 6 лютого у провінції Кахраманмараш на півдні Туреччини. Наслідки торкнулися багатьох регіонів Туреччини та сусідньої Сирії. Поштовхи продовжувалися протягом усього дня.

За даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру, за минулі дві доби сталося понад 200 поштовхів (у спокійний час така кількість фіксується за тиждень). Найсильніші з них спостерігаються, як і раніше, у Східній та Центральній Туреччині, а також у Сирії та Індонезії. Крім того, потужні підземні поштовхи відбувалися в Чилі, Тихому океані, Філіппінах і неподалік Папуа — Нової Гвінеї.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.