Догори
Дати відгук

Залізо можна «наїсти» — радить ендокринолог

Нестача заліза — це найпоширеніший дефіцит.

2 хв на прочитання02 Червня 2023, 07:34
Поділитись:

Залізо виконує безліч функцій в організмі людини. Воно доставляє кисень до всіх клітин і органів, бере участь в обміні речовин, регулює синтез ДНК і процеси вироблення енергії в клітинах, бере участь у метаболізмі нервової системи тощо. Як діагностувати і поповнити дефіцит заліза в організмі, розповідає гінеколог-ендокринолог Лела Зеленська.

Нестача заліза — це найпоширеніший дефіцит. Найчастіше до нього призводить неповноцінне і незбалансоване харчування.

Симптоми дефіциту заліза:

- слабкість і швидка стомлюваність;

- складнощі з концентрацією уваги;

- підвищена тривожність, різкі перепади настрою;

- погана зносність фізичних навантажень (задишка, сильне серцебиття);

- сухість шкіри, ламкість і розшарування нігтів, підвищене випадання волосся;

- м'язові болі та м'язова слабкість.

Чи можна «наїсти» залізо? У принципі так, відповідає ендокринолог. Біодоступність заліза, яке міститься в продуктах тваринного походження, вища, ніж у рослинній їжі, і становить близько 25-30 %. Але дуже важливо ще й із чим ви його їсте. Наприклад, засвоєнню заліза заважають соєвий протеїн, фітати, кальцій, харчові волокна, поліфеноли, що містяться в бобах, горіхах, чаї, каві, деяких зелених листових овочах (шпинат) і травах. А допомагають — аскорбінова кислота і тваринний білок, що міститься в м'ясі, рибі та морепродуктах.

Але харчування може заповнити фізіологічну потребу організму в залізі, але не усунути його дефіцит. Якщо у вас уже зафіксовано дефіцит заліза, необхідні спеціальні препарати, які призначаються фахівцем, наголошує лікар.

«Нині на ринку є багато високоефективних препаратів заліза, що містять комбіновані засоби, до складу яких входить залізо в поєднанні з аскорбіновою кислотою чи вітамінами групи В. Самостійно і без лікаря їх приймати не можна! Надлишок заліза теж небезпечний для організму. Є таке поняття гемохроматоз — це генетично зумовлене захворювання, за якого організм засвоює занадто багато заліза з їжі. Його надлишок може накопичуватися в органах, призводячи до порушення їхньої роботи та виникнення захворювань. Особливо до цього схильні печінка, серце та підшлункова залоза», — застерігає Лела Зеленська.

Також ми розповідали про лікування залізодефіциту: що робити, якщо препарати заліза не дають ефекту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора