Догори
Дати відгук

Залізо можна «наїсти» — радить ендокринолог

Нестача заліза — це найпоширеніший дефіцит.

2 хв на прочитання02 Червня 2023, 07:34
Поділитись:

Залізо виконує безліч функцій в організмі людини. Воно доставляє кисень до всіх клітин і органів, бере участь в обміні речовин, регулює синтез ДНК і процеси вироблення енергії в клітинах, бере участь у метаболізмі нервової системи тощо. Як діагностувати і поповнити дефіцит заліза в організмі, розповідає гінеколог-ендокринолог Лела Зеленська.

Нестача заліза — це найпоширеніший дефіцит. Найчастіше до нього призводить неповноцінне і незбалансоване харчування.

Симптоми дефіциту заліза:

- слабкість і швидка стомлюваність;

- складнощі з концентрацією уваги;

- підвищена тривожність, різкі перепади настрою;

- погана зносність фізичних навантажень (задишка, сильне серцебиття);

- сухість шкіри, ламкість і розшарування нігтів, підвищене випадання волосся;

- м'язові болі та м'язова слабкість.

Чи можна «наїсти» залізо? У принципі так, відповідає ендокринолог. Біодоступність заліза, яке міститься в продуктах тваринного походження, вища, ніж у рослинній їжі, і становить близько 25-30 %. Але дуже важливо ще й із чим ви його їсте. Наприклад, засвоєнню заліза заважають соєвий протеїн, фітати, кальцій, харчові волокна, поліфеноли, що містяться в бобах, горіхах, чаї, каві, деяких зелених листових овочах (шпинат) і травах. А допомагають — аскорбінова кислота і тваринний білок, що міститься в м'ясі, рибі та морепродуктах.

Але харчування може заповнити фізіологічну потребу організму в залізі, але не усунути його дефіцит. Якщо у вас уже зафіксовано дефіцит заліза, необхідні спеціальні препарати, які призначаються фахівцем, наголошує лікар.

«Нині на ринку є багато високоефективних препаратів заліза, що містять комбіновані засоби, до складу яких входить залізо в поєднанні з аскорбіновою кислотою чи вітамінами групи В. Самостійно і без лікаря їх приймати не можна! Надлишок заліза теж небезпечний для організму. Є таке поняття гемохроматоз — це генетично зумовлене захворювання, за якого організм засвоює занадто багато заліза з їжі. Його надлишок може накопичуватися в органах, призводячи до порушення їхньої роботи та виникнення захворювань. Особливо до цього схильні печінка, серце та підшлункова залоза», — застерігає Лела Зеленська.

Також ми розповідали про лікування залізодефіциту: що робити, якщо препарати заліза не дають ефекту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення з відкритих джерел
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Лісова пожежа в селі Хасія поблизу Афін у серпні: 2023 рік був одним із найгірших лісових пожеж у Європі. Фото: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Images
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання3 години тому
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
1 хв на прочитанняВчора
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитанняВчора
У ДАР з'явиться система оповіщення для бджолярів - Мінагро
1 хв на прочитанняВчора
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитанняВчора