Залізо може прискорити старіння — науковці
Можливе надмірне накопичення заліза через високе споживання м'яса, вітаміну С і вітамінно-мінеральних комплексів.
Нашим предкам було вигідно всмоктувати максимум заліза з їжі, оскільки м'ясо було не дуже часто. Але в наш час надмірне споживання м'яса, велика кількість вітамінних добавок із залізом тощо призводить до того, що залізо накопичується надлишково, а це може прискорювати старіння, розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.
Він говорить, що, крім генетичних причин, можливе надмірне накопичення заліза через високе споживання м'яса, вітаміну С, вітамінно-мінеральних комплексів тощо. Алкоголь також сприяє збільшенню накопичення надлишку заліза. Деякі метали та токсини можуть порушувати всмоктування заліза. Наприклад, кадмій порушує роботу гепсидину і збільшує накопичення заліза.
Загалом західна дієта сприяє надмірному накопиченню заліза. Фрамінгемське дослідження показало, що у людей 76-96 років дефіцит заліза був лише у 3 %, а ось надлишок — у 13 % обстежених.
Андрій Біловешкін розповідає, що в організмі здорової людини міститься 3-4 г заліза, при гемохроматозі — 20-60 г. Проміжні значення — це надлишок заліза без симптомів гемохроматозу, наголошує він. Безсимптомні носії гемохроматозу мають підвищений ризик захворювань. Так, при гемохроматозі вчетверо збільшується ризик захворювань печінки, включаючи рак, та подвоюється ризик розвитку артриту.
В експериментах на тваринах додавання надлишку заліза в раціон збільшує окисний стрес і прискорює старіння. Препарати зниження рівня заліза знижували швидкість старіння. У великій кількості залізо збільшує кількість вільних радикалів. Страждають органи, де залізо накопичується найсильніше: печінка, підшлункова залоза та інші.
У чому ж полягає небезпека надлишку заліза в людському організмі?
Старіння. Що ми старші, то більше заліза у нас накопичується. Багато побічних ефектів високого рівня заліза включають збільшення ризику старечих хвороб та прискорення старіння.
Інфекції також впливають: гепцидин підвищується при інфекційних, запальних, пухлинних захворюваннях. Це блокує вихід заліза у кров для зниження запалення. При хронічному запаленні такий процес може навіть призвести до анемії (анемія хронічної хвороби, залізодефіцитного еритропоезу (гіпохромна мікроцитарна анемія)).
Хронічне запалення та інфекції можуть призводити до гемохроматозу органів, наприклад, мозку. Ліпополісахарид бактерій збільшує вироблення гепсидину, що призводить до внутрішньоклітинного накопичення заліза та ризику нейродегенеративних захворювань.
Ферроптоз. Це особливий вид загибелі клітин, характерною особливістю якого є залізозалежне перекисне окиснення ліпідів. Він часто буває при загибелі пухлинних клітин, але він також уражає нейрони. Ферроптоз порушує нормальну імунну відповідь, убиваючи Т-лімфоцити. Запускатись ферроптоз може як підвищенням рівня заліза, так і підвищеною концентрацією глутамату. Захищають від ферроптозу глутаціон та GPX4. Хелатори заліза запобігають ферроптозу.
Діабет. Надлишок заліза знижує чутливість до інсуліну, збільшує ризик цукрового діабету 2 типу.
Печінка. Надлишок заліза збільшує ризик жирової дистрофії печінки. При гемохроматозі печінка страждає ще сильніше — вищий ризик раку печінки.
Старіння шкіри. Надлишок заліза прискорює старіння шкіри та сильніше утворення пігментних плям.
Пухлинні захворювання. У низці досліджень було показано, що зниження рівня заліза в організмі шляхом кровопускань, знизило рівень феритину, при цьому знизився ризик пухлинних захворювань, знизились і запальні маркери. У дослідженні знизили феритин із 120 нг/мл до 80 нг/мл, у групі з нижчим значенням захворюваність на рак була в 1,5 раза менша.
Нейродегенеративні захворювання. Вищі рівні заліза та міді пов'язані з підвищеним ризиком як хвороби Альцгеймера, так і Паркінсона.
Також ми розповідали, що «пригальмувати» старіння дуже просто: розповідає лікар.