Догори
Дати відгук

Залізо: для чого потрібно в організмі, симптоми дефіциту і основні джерела

Слід пам’ятати, що нестача заліза частіше трапляється у жінок, ніж у чоловіків.

3 хв на прочитання13 Березня 2021, 07:20
Залізо: для чого потрібно в організмі, симптоми дефіциту і основні джерела Залізо: для чого потрібно в організмі, симптоми дефіциту і основні джерела
Поділитись:

Дефіцит заліза або залізодефіцит небезпечний і в запущених випадках може призводити до розвитку залізодефіцитної анемії. Дефіцит заліза наростає приховано, рівень гемоглобіну падає, і стан, який можна було виправити за допомогою простої дієти, стає по-справжньому серйозним. 

Слід пам’ятати, що нестача заліза частіше трапляється у жінок, ніж у чоловіків. Але діагностувати дефіцит заліза може лише лікар. Дефіцит заліза може виникнути на тлі рясних менструацій, прихованих кровотеч з травного каналу при гастритах, езофагітах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки, геморої.

Навіщо взагалі нам залізо?
Залізо входить до складу білка гемоглобіну, який переносить кисень по всьому організму. При нестачі заліза зменшується і рівень гемоглобіну в крові. А якщо організму не вистачає гемоглобіну, тканини м'язи не отримують достатньо кисню і не можуть нормально працювати.

За даними ВООЗ, близько 30% населення в усьому світі страждають від низького рівня гемоглобіну в крові. Мінімум в половині випадків це викликано саме не заліза в організмі. Такий стан називають залізодефіцитно анемією.
 
Крім цього, залізо бере участь в різних обмінних процесах, тому його дефіцит може внести розлад в роботу організму.
 
Куди дівається залізо з організму?
Брак заліза може з'явитися в наступних ситуаціях:

  • Ви їсте недостатньо продуктів з його змістом. Таке буває, якщо ви сидите на суворій дієті або просто неправильно харчуєтеся.
  • Організм не засвоює залізо через хронічні хвороби кишківника: наприклад, при целіакії, виразковому коліті, хворобі Крона.
  • Ви втратили багато крові: із-за занадто рясних місячних, травми, участі у Дні донора, хвороби шлунково-кишкового тракту (приховані кровотечі можуть виникати при виразковій хворобі, поліпах товстої кишки).
  • Під час вагітності: обсяг крові в організмі жінки зростає, а частина споживаного заліза витрачається на потреби плода.

Які симптоми можуть свідчити про те, що орагнізму не вистачає заліза? До характерних симптомів дефіциту заліза відносять наступні:

  • Загальна слабкість;
  • Головний біль та запаморочення;
  • Втрата волосся;
  • Знижена температура тіла;
  • Сухість та блідий колір шкіри;
  • Задишка та відчуття нестачі повітря;
  • Швидка втома під час фізичних навантажень;
  • Прискорене серцебиття;
  • Преднепритомний стан.

Не варто займатися самолікуванням та призначати собі додаткові препарати з залізом. Необхідно звернутись до лікаря, щоб він визначив індивідуальні добові норми споживання заліза. Також лікар при призначенні препаратів, може врахувати, як вони зможуть взаємодіяти з іншими ліками, які приймає людина.

Крім того, для профілактики дефіциту заліза слід дотримуватись певних рекомендацій:

  • збалансоване харчування: у щоденний раціон мають входити продукти із вмістом заліза (наприклад, м’ясо);
  • не захоплюйтеся чаєм, кавою, молоком;
  • не діагностуйте і не лікуйте анемію самостійно: при перших підозрах зверніться до лікаря.

Щоб підвищити рівень заліза, лікар може призначити залізовмісні препарати і спеціальну дієту.

Джерела заліза

Природнім джерелом заліза є продукти тваринного походження, які у своєму складі мають гемове залізо (яловичина, баранина, печінка, риба, куряче м’ясо, сир).

Важливим показником заліза в продуктах харчування є не його рівень, а біодоступність. В рослинних продуктах міститься негемове залізо, яке має знижену біодоступність (низьку всмоктуваність).

Ось які продукти потрібно включити свій раціон (навіть якщо залізо у вас в нормі):

М'ясо: яловичина, свинина, печінка
Птах: курка, індичка, качка
Риба і морепродукти
Броколі, шпинат, квасоля, горох, збагачені залізом крупи
Сухофрукти: курага, чорнослив і родзинки

Щоб переконатися, що лікування допомагає, через кілька місяців на розсуд лікаря потрібно буде здати повторний аналіз крові. 

За матеріалами МОЗ України, diameb.com,  umedlab.com.ua.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.