Догори
Дати відгук

Забезпечать здорове довголіття- шість найкорисніших видів зелені

Зелені листові овочі — один із найкращих продуктів для профілактики онкологічних захворювань

4 хв на прочитання04 Серпня 2022, 21:50
Поділитись:

Люди їдять зелень із доісторичних часів. Листові зелені овочі сповнені клітковини, вітамінів, мінералів, антиоксидантів. Порція зелені на день захистить вас від багатьох захворювань, а також забезпечить вам довголіття, тому що ваше тіло отримуватиме всі поживні речовини, які потрібні кожній клітині для правильного функціонування, пише «НВ».

Найважливіше, що робить зелень, — покращує мікрофлору кишківника та допомагає налагодити стосунки з правильним харчуванням. Адже коли в кишківнику живе правильна міклофлора, ви менше хочете солодкого, кави, фаст-фуду, а порція салату стає для вас привабливою їжею, тому що організм знає, що це дуже корисно для нього.

Було доведено, що вживання великої кількості листової зелені, як-от шпинат, мікрогрін, капуста, салат, знижує ризик хронічних захворювань, включно з ожирінням, хворобами серця та гіпертонією, а також допомагає боротися зі зниженням когнітивних функцій. Це живильні бомби, насичені не лише вітамінами та мінералами, а й клітковиною. І хоча, як і все інше, у занадто великих кількостях зелень може завдати шкоди, листові овочі повинні бути присутніми в кожному прийомі їжі.

Як зелень упливає на організм:

  • підтримка оптимальної функції мозку;
  • зменшення здуття живота;
  • сяюча шкіра;
  • здорові очі;
  • боротьба зі стресом;
  • підтримка здоров'я кісток;
  • омолодження;
  • покращення запальної відповіді;
  • регулювання рівня глюкози у крові;
  • підтримка здоров'я кишківника;
  • боротьба з токсинами;
  • активація травних ферментів;
  • підтримка імунної системи.

Зелень — чудове джерело поживних речовин. Салатна зелень, капуста і шпинат багаті на вітаміни А, С, Е і К, а броколі, китайська капуста і зелень гірчиці — на багато вітамінів групи В. Ці овочі також містять велику кількість каротиноїдів-антиоксидантів, які захищають клітини та відіграють важливу роль у блокуванні хворих клітин на ранніх стадіях раку. У листових овочах також багато заліза, магнію, калію та кальцію, і дуже мало вуглеводів, солі й холестерину.

Зелені листові овочі містять велику кількість фолієвої кислоти — вітаміну B, який підтримує здоров'я серця. Він особливо необхідний тим, у кого підвищений холестерин — аби судини були гладкими і міцними, і бляшки не мали шансу прикріпитися до їхніх стінок. Фолат також необхідний для дублювання та відновлення ДНК, що захищає клітини від розвитку раку. Дослідження показали, що високе споживання фолієвої кислоти знижує ризик утворення поліпів у товстій кишці на 30-40%. Раціон із низьким умістом фолієвої кислоти збільшує ризик розвитку раку молочної залози, шийки матки та легень.

Вітамін К у зелених листових овочах дуже корисний для здоров'я. Крім усього іншого, він захищає кістки від остеопорозу та дозволяє запобігти запальному процесу. А ще допомагає організму засвоювати вітамін D.

Через високий уміст антиоксидантів зелені листові овочі можна назвати одним із найкращих продуктів для профілактики онкологічних захворювань. Дослідження показали, що вживання 2-3 порцій зелених листових овочів на тиждень знижує ризик раку шлунка, грудей і шкіри. Було також доведено, що ці антиоксиданти знижують ризик серцевих захворювань.

Можливо, однією з основних переваг зелених листових овочів є низький уміст калорій і вуглеводів, а також низький глікемічний індекс. Це робить їх ідеальною їжею для тих, хто хоче схуднути та підтримувати здорову вагу тіла. Додавання більшої кількості зелених овочів до раціону збільшує споживання харчових волокон, які регулюють роботу травної системи та сприяють здоров'ю кишківника.

Різноманітність зелені дуже важлива

Важливо привчати до овочів та зелені дітей, для них це чудове джерело клітковини, вітамінів, мінералів — усього того, що допомагає сформувати правильну мікрофлору в кишківнику й уникнути залежності від солодкого. Як це зробити? Почніть регулярно давати дитині смузі — наприклад, банан, мигдальне молоко і ягоди (узимку можна використовувати заморожені), та додавайте трохи зелені (шпинат або звичайний листовий салат), щокілька днів збільшуючи її кількість. Смакові рецептори дитини звикнуть, і це стане нормальною смачною їжею.

Завжди задумуйтеся про чергування зелені у раціоні.

У деяких видах зелені містяться природні токсини — хімічні речовини, які виділяють рослини для захисту від хижаків. Одним з основних токсинів є щавлева кислота — органічна сполука, яка надає деяким рослинам кислого чи гіркого смаку. Хоча в невеликих дозах вона не шкідлива і виводиться із сечею, уживання занадто великої кількості щавлевої кислоти може призвести до утворення каменів у нирках і знизити здатність організму засвоювати мінерали.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання49 хвилин тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання2 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання3 години тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання3 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання4 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання8 годин тому