Догори
Дати відгук

За зберігання наркотиків «для себе» пропонують більше не карати

Кримінальну відповідальність планують замінити на адміністративну і за можливості не каратимуть тих, хто притягується вперше.

2 хв на прочитання27 Лютого 2023, 20:07
Колаж: Телеграм-канал "Ти ж юрист" Колаж: Телеграм-канал "Ти ж юрист"
Поділитись:

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9028, в якому пропонується скасувати кримінальну відповідальність за виготовлення, придбання, зберігання та пересилання наркотиків без мети збуту. Поки що в Україні існує кримінальна відповідальність як для виробників наркотичних речовин, так і для тих, хто зберігає наркотики для власного споживання.

У пояснювальній записці законопроекту йдеться про те, що в усьому світі криміналізація вживання і зберігання наркотиків створює більше шкоди, ніж бажаного результату.

«Репресивні закони й політика у сфері вживання наркотиків непропорційно карають людей, які вживають наркотики у порівнянні з тими, хто продає або виробляє наркотики», — йдеться у її тексті.

Автори пропонують декриміналізувати 309 статтю, виключивши її з КК України, натомість внісши зміни до статті 44 КУпАП та запровадити за це адміністративну відповідальність. У такому разі порушникам загрожуватиме штраф або громадські роботи. При цьому суд зможе звільнити від адмінвідповідальності особу, яка вчинила таке правопорушення вперше чи якщо вона хвора на психічні та поведінкові розлади. При цьому наркозалежним громадянам пропонуватимуть добровільне, а в деяких випадках примусове лікування від їхньої залежності.

Ініціатором таких законодавчих змін стала група народних депутатів від парламентської більшості, до якої входить представниця комітету з питань національної безпеки та оборони Мар'яна Безугла. Ц розробці цього законопроекту також брала активну участь БО БФ «Всеукраїнське об‘єднання людей з наркозалежністю ВОЛНА».

«Ми постійно проводили зустрічі та консультації, надавали результати досліджень таких як «Ціна криміналізації», де проводився аналіз бюджетних витрат на кримінальне переслідування споживачів психоактивних речовин без мети збуту, інші дослідження в яких робилося вивчення причин великого супротиву МВС будь-яким змінам наркополітики в бік декриміналізації, в яких були зроблені висновки, що правоохоронці дуже часто використовують наркозалежних людей, аби зробити «показники», які досі не скасували, і їх кількість показує «ефективність» роботи поліції. Тож ми виступаємо за цей законопроект, тому що це перший крок на шляху України до цивілізованої наркополітики», — сказав у коментарі GreenPost директор ГО Ресурсний центр «ВОЛНА-Донбас» Олексій Квітковський.

Також нагадаємо, «ми вже проходили цю історію в 2014 році»: як наркозалежні українці долають виклики, зумовлені війною.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання28 хвилин тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитаннягодина тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання2 години тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання3 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання4 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання5 годин тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання7 годин тому