Догори
Дати відгук

Екологісти виступили проти одіозного законопроєкту «Про медіа»

За їхніми словами, цензура — шлях до нових Чорнобилів

3 хв на прочитання02 Липня 2020, 10:26
Журналісти висвітлюють акцію "Президентські резиденції - в національні парки", яка проходила під ОПУ у липні 2019. Фото з архіву Олега Листопада Журналісти висвітлюють акцію "Президентські резиденції - в національні парки", яка проходила під ОПУ у липні 2019. Фото з архіву Олега Листопада
Поділитись:

Лідери екологічних організацій України виступили на підтримку медійників і засудили намагання окремих народних депутатів протягнути через парламент одіозний законопроєкт «Про медіа».


Як ми вже писали, екологічні активісти разом із журналістами та блогерами взяли участь в акції протесту під Офісом президента України. Учасники акції закликали владу не ухвалювати так званий законопроєкт про дезінформацію («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації»), адже вважають його загрозою для свободи преси. Він, зокрема, пропонує запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за поширення недостовірних даних засобами масової інформації.


GreenPost зібрав думки екоактивістів, які, як виявилося, вважають журналістів своїми природними союзниками, а будь-які спроби цензури - шляхом до другого "Чорнобиля".

«Цензура стала одним із факторів, який дозволив статися Чорнобильській катастрофі. І саме через цензуру сотні тисяч людей отримали невиправдано високі дози радіації», — сказав GreenPost голова Канівського підрозділу Національного екологічного центру України Дмитро Іванов.

Заступник голови «ЕкоПраво-Київ» Борис Васильківський пояснює журналістам у чому аморальність так званих царських полювань, які влаштовуються у президентських резиденціях «Залісся» та «Білоозерське». Пікет під ОПУ, липень 2019. Фото Олега Листопада

Активісти екологічного руху чудово знають, як важко буває довести факти порушення екологічного законодавства та прав на чисте довкілля, впіймати на гарячому забруднювачів, браконьєрів, паліїв. Засоби масової інформації часто є для громадян однією з останніх можливостей довести свою правоту, адже якщо фактом зацікавилися журналісти, приїхали, побачили, розібралися та публічно повідомили, то й інстанції змушені реагувати.

«Об’єктивне висвітлення журналістами екологічних акцій, подій — вкрай важливе. Медійники допомагають нам, екологістам, доносити до суспільства, влади інформацію про небезпечні для довкілля та життя і здоров’я людей тенденції та явища. Утиски медіа, які фактично прописані у законопроєкті — неприпустимі», — сказав GreenPost директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Тележурналіст працює над матеріалом про пікет екоактивістів під Державним агентством лісових ресурсів. Фото Олега Листопада

«Законопроєкт «Про медіа» змусить журналістів боятися екологічної інформації як вогню. Бо можна буде легко через репресивний механізм «довести», що, наприклад, стаття про забруднення річки — то дезінформація, за що на редакцію накладуть вбивчий штраф. А важливі екологічні проблеми — це, переважно, тематика місцевої преси. Яка завжди під загрозою тиску місцевої прокуратури, судів, всіляких РДА-ОДА тощо», — додає Дмитро Іванов.

Екологи підтримують звернення журналістів до Верховної Ради України, всіх гілок влади, суспільства, нещодавно направлене адресатам.

«Нечітко сформульовані в законопроєкті вимоги до медіа, за висновками експертів, надають органам державної влади повноваження щодо «встановлення правди». Немає сумнівів, що такі повноваження буде використано для контролю за висловлюванням політичних думок, критики політичних сил, політиків, посадових осіб. Але за міжнародними угодами висловлення суперечливих думок, за умови відсутності закликів до насильства або дискримінації, не має підлягати обмеженню», — йдеться у зверненні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому
 Європарламент схвалив нові правила екодизайну
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання9 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання10 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання12 годин тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання14 годин тому
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання16 хвилин тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитання5 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання8 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання9 годин тому