Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • В РФ почали забороняти міжнародні природоохоронні організації, сподіваючись уникнути відповідальності за екоцид в Україні

В РФ почали забороняти міжнародні природоохоронні організації, сподіваючись уникнути відповідальності за екоцид в Україні

Однією з можливих цілей також можуть бути провокації глобальних екологічних катастроф в Україні й інших куточках світу.

3 хв на прочитання06 Липня 2023, 22:21
Поділитись:

Міністерство юстиції РФ включило Світовий фонд дикої природи (World Wide Fund for Nature  — WWF) до реєстру небажаних організацій. Екологи вважають, що це пов'язано із етичною позицією співробітників WWF визнати Росію відповідальною в акті екоциду в Україні.

Згідно з інформацією, наданою Світовим фондом дикої природи, на 24 територіях, що охороняються, природоохоронні відомства й організації Херсонської області були змушені припинити свою діяльність. На думку екологів, це безпосередньо пов'язано з актом екоциду, який стався внаслідок російського підриву греблі Каховської ГЕС.

Також WWF звинуватили у підтримці проектів-«іноагентів» — «Друзі Балтики», «Екологічна вахта Сахаліну» тощо, членів яких переслідували за участь у акціях протесту.

На думку Генеральної прокуратури РФ, «так звана природоохоронна й екоосвітня діяльність» фонду «використовується «WWF» як прикриття для реалізації проектів, які формують загрози безпеці в економічній сфері». Усе це «свідчить про втручання у внутрішні справи Російської Федерації», на думку влади РФ. У зв'язку з цим російський підрозділ WWF повідомив про припинення співпраці зі швейцарським фондом і про розірвання угоди про використання логотипу «Панда» й абревіатури WWF.

Також у травні Генеральна прокуратура РФ внесла до реєстру небажаних організацій Greenpeace International. За даними відомства, Greenpeace «загрожує основам конституційного ладу та безпеки РФ». На думку російської сторони, природоохоронна діяльність цієї організації «фактично супроводжується активним просуванням політичної позиції, спробами втручання у внутрішні справи держави та спрямована на підрив її економічних засад».

Також Генеральна прокуратура визнала небажаною на території Росії діяльність іноземної неурядової організації «Алтай проект» (The Altai Project). Відомство уточнило, що екологічна організація «саботує будівництво газопроводу «Сила Сибіру – 2» і «завдає економічної шкоди Російської Федерації, діє на користь іноземних підприємств, навмисне намагається обмежити конкурентоспроможність російських компаній».

«The Altai Project закликає жертвувати кошти на проведення «правдивих» екологічних досліджень, які доведуть нібито згубний вплив газопроводу, а також на пропагандистську роботу в російському та міжнародному суспільстві, метою якої є донести до громадськості тезу про необхідність «боротися за священні місця» в Республіці Алтай. На сайті також міститься заклик до участі в акціях протесту та непокори», — сказано у повідомленні Генеральної прокуратури РФ.

Аналогічно, ще у квітні Генеральна прокуратура РФ визнала норвезьку екологічну організацію «Беллона» небажаною для Росії. Особливий згубний вплив, на думку силовиків, вона скандинавські екологи надають на регіони Карелії та Помор'я. За заявою відомства, діяльність фонду спрямована на підрив російської економіки, дискредитацію органів влади, як усередині країни, так і на міжнародній арені, та створення нестабільної обстановки у суспільстві. В результаті це становить загрозу основ конституційного ладу та безпеки Російської Федерації.

Наведені чинники вказують на те, що Росія свідомо відійшла від участі у міжнародних екологічних проектах. Про це у коментарі GreenPost сказав російський екоактивіст Владислав Олійник.

«Однією з можливих цілей у таких умовах можуть бути провокації глобальних екологічних катастроф в Україні й інших куточках світу, а також підготовка населення до фільтрації інформації по цьому сектору. Ця нова "залізна завіса" і раніше торкалася російського суспільства, проте акцент на зеленій політиці вперше так явно став предметом пильної уваги з боку Кремля», — говорить він.

Також ми розповідали, що на Петербурзькому міжнародному економічному форумі пригощають черешнями з окупованого Мелітополя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Повітряний краффін Паска Рецепт приготування на Великдень
Повітряний краффін "Зебра": рецепт приготування без дріжджів
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Рибалка збирає мертву рибу, спричинену ремонтними роботами і тривалою спекотною погодою, з водосховища в південній в'єтнамській провінції Донг Най. Фото: AFP через Getty Images
Сотні тисяч риб загинули у В'єтнамі — Азія потерпає від палючої спеки
2 хв на прочитання55 хвилин тому
Конфіскували земельні ділянки Хмельниччина Право власності
У громадян рф конфіскували три земельні ділянки на Хмельниччині
2 хв на прочитаннягодина тому
Сьогодні 3 травня Всесвітній день свободи преси
3 травня – Всесвітній день свободи преси
2 хв на прочитання2 години тому
80 % рослин — це хвойні: унікальний сад, який вражає гармонією та красою (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання4 години тому
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання5 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому