Догори
Дати відгук

Нові закони про ЗМІ та інформацію є загрозою для довкілля: в чому суть проблеми

3 хв на прочитання19 Лютого 2020, 15:10
Поділитись:
19.02.2020 Автор: Олег Листопад

Екологічні активісти разом із журналістами та блогерами взяли участь у сьогоднішній акції протесту під Офісом президента України. Учасники акції закликали владу не ухвалювати так званий законопроєкт про дезінформацію (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації”), адже вважають його загрозою для свободи преси. А екологісти наголошують на тому, що закон унеможливить контроль за екологічно небезпечними проектами, будівництвами та виробництвами. Зокрема, законопроект дозволить владі утаємничувати важливу екологічну інформацію.

"Цензура стала одним із факторів, який дозволив статися Чорнобильській катастрофі. І саме через цензуру сотні тисяч людей отримали невиправдано високі дози радіації",  – сказав GreenPost голова Канівського підрозділу Національного екологічного центру України Дмитро Іванов.

Активісти екологічного руху чудово знають, як буває важко довести факти порушення екологічного законодавства та прав на чисте довкілля, впіймати на гарячому забруднювачів, браконьєрів, паліїв. Засоби масової інформації часто є для громадян однією з останніх можливостей довести свою правоту: адже якщо фактом зацікавилися журналісти, приїхали, побачили, розібралася і публічно повідомили, то й інстанції змушені реагувати.

"Але законопроекти "Про медіа" та "Про доступ до достовірної інформації" змусять журналістів боятися екологічної інформації як вогню. Бо можна буде легко через репресивний механізм "довести", що, наприклад, стаття про забруднення річки - то дезінформація, за що на редакцію накладуть вбивчий штраф. А важливі екологічні проблеми - це, переважно, тематика місцевої преси. Яка завжди під загрозою тиску місцевої прокуратури, судів, всіляких РДА-ОДА тощо", – додає Іванов.

На його думку небезпека чекатиме й на блогера, який поститиме кричущі факти про беззаконня у соцмережах, і може бути звинуваченим у дезінформації.

pixabay

"Блогер тепер не сховається за ніком типу "екопатрульний" - він зобов'язаний буде надати про себе повні фактичні дані. Тобто для екологів плановані законодавчі зміни є фактично втратою головного фронту захисту довкілля", – зазначає екологіст.

Відомо, що 17 січня 2020 року Міністерство культури, молоді та спорту опублікувало основні положення законопроєкту про протидію дезінформації, заявивши про другий етап громадського обговорення документа. Він, зокрема, пропонує запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за поширення недостовірних даних засобами масової інформації.

Раніше, 27 грудня 2019 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт "Про медіа" (№2693), який пропонує запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання та галузевого саморегулювання.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.