Догори
Дати відгук

За 10 років Україна зменшить парникові викиди на 6,5% – Абрамовський

Український внесок у змереження клімату на планеті ередбачає заходи з енергоефективності та енергозбереження, трансформації енергетики, модернізації промисловості

2 хв на прочитання13 Травня 2021, 15:00
Фото: Інформаційний портал Сумської міської ради Фото: Інформаційний портал Сумської міської ради
Поділитись:

Метою України є зменшення у 2030 році викидів парникових газів до 35% від рівня 1990 року, тобто на 6,5%. Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський написав у статті для видання Censor.net. 

За словами урядовця, відповідні завдання передбачено проєктом Другого національно-визначеного внеску (ННВ) України до Паризької угоди. Досягнути мети планується завдяки комплексу перетворень у ключових секторах економіки.

«І країна уже готова до поступової трансформації в напрямку вуглецево-нейтрального розвитку», - запевнив Абрамовський.

НВВ передбачає заходи з енергоефективності та енергозбереження, трансформації енергетики, модернізації промисловості. У планах також реформа управління лісовим господарством, запровадження ресурсоефективних технологій в агросекторі, впровадження ієрархії управління відходами, електрифікація транспорту та розвиток його громадського напрямку.

«Якщо резюмувати, то НВВ передбачає всі ті кроки, які є необхідними для осучаснення економіки. Реалізація відповідних політик матиме низку додаткових позитивних впливів на якість життя, стан довкілля та економічний розвиток. Зволікання – навпаки призведе до деградації низки сфер, створить ризики для стабільності енергетичної системи (адже потрібно буде одночасно вивести велику кількість застарілих потужностей, а не поступово оновлювати та заміщувати їх), економічних втрат від зниження конкурентоздатності вуглецевоємних товарів та поглиблення енергетичної бідності в країні», - переконаний міністр.

До того ж, зазначив він, кліматичний порядок денний у найближче десятиліття буде визначальним для втілення інвестиційної і кредитної політики практично усіх потужних світових фінансових організацій та інвестфондів.

Він додав, що Європейський банк реконструкції та розвитку, один з найбільших фінансових партнерів України, вже незабаром планує розробку та впровадження методик, що враховуватимуть НВВ країн при ухваленні рішень щодо кредитування запропонованих ними інвестиційних проєктів.

Нагадаємо, що температура Землі у 2020 році побила рекорд за 3 мільйони років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.