Догори
Дати відгук

Їжа для зору: радить дієтолог

Деякі прості речі зможуть зберегти та поліпшити зір.

3 хв на прочитання21 Жовтня 2021, 07:29
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла про те, як запобігти віковим змінам зору – адже з віком очі зношуються, тим більше тепер, коли навантаження на зір значно зросло.

Вікова макулодегенерація — це вкрай серйозне захворювання, тому що важко піддається лікуванню і в багатьох випадках веде до сліпоти, розповідає дієтолог. Воно пов'язане з віком: ризик зростає після 50+ років, а після 70+ зростає ще на 30 %.

«Навіть мені, з непоганими генами до довголіттю по мамині лінії, дісталася не найкраща спадковість по ВМД, по тій же маминій лінії. Ті, хто курять, сильно ризикують, бо, як не накурять собі рак, то накурять сліпоту, хоч у молодості хто про таке думає. І зайва вага, і підвищений артеріальний тиск, і цукровий діабет — усе це не лише ризик купи хвороб, а й втрати зору. І що найприкріше — зміни в очах починаються поступово, невідчутно, й, оскільки у нас два ока, то вони погіршення зору на одному оці компенсується спроможностями іншого. До пори до часу, звісно», — говорить Оксана Скиталінська.

Аби цього не сталося, дієтолог радить робити те саме, що і для збереження здоров'я загалом: щоденна фізична активність, різнокольорове та збалансоване харчування, відпочинок, перевірка здоров'я та зору.

«Те, як стрімко розвивається офтальмологія, мікрохірургія ока — це просто космос, і це дає віру, що багато захворювань, які ще недавно вважалися невиліковними, будуть піддаватися лікуванню», — упевнена Оксана Скиталінська.

Дієтолог радить звернути увагу на свою їжу – адже це потужний і безпечний засіб впливу на стан організму.

Лікар рекомендує для збереження зору щодня їсти зелень, «і що зеленіша, то більше в ній каротиноїдів лютеїну та зеаксантину». Дієтолог пояснює, що це особливі каротиноїди, які в нашому організмі не синтезуються, тому мають бути в щоденному раціоні, оптимально — з кожним прийомом їжі.

Оксана Скиталінська нагадує, що броколі, шпинат, зелений горошок, брюссельська капуста та темно-зелена капуста кейл (кале) — найбільші джерела лютеїну та зеаксантину, хоча і петрушка, і кріп і всі інші зелені також. Дієтолог радить робити салати, зелені смузі, додавати в кінці приготування до омлетів, каш, рагу, і, щоб був присутній жир, «бо, як усякі каротиноїди, це жиророзчинні фітонутрієнти».

Також лікар наголошує на потрібності в раціоні достатньої кількості вітаміну С (аскорбінової кислоти), бо цей вітамін в організмі і не виробляється, і не запасається, тому потрібно вживання всіх вітамін-С-вмісних продуктів «розмазувати» протягом дня.

«Це не складно, бо вранці можна випити склянку шипшинового настою, в обід — з'їсти салат зі свіжої капусти з петрушкою, ввечері — жменьку ягід», — говорить Оксана Скиталінська.

Окрім того, дієтолог рекомендує вживати рибу як джерело омега-3 жирних кислот, які мають протизапальну та антитромботичну дію.

Також ми розповідали про Всесвітній день зору: чому варто звернути увагу на мікрохвильову піч.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання14 хвилин тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитаннягодина тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання2 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання8 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора