Догори
Дати відгук

Їмо кавун безпечно: як уникнути харчового отруєння

Це чудове живильне середовище для мікроорганізмів.

1 хв на прочитання06 Серпня 2024, 07:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Кавуни, які переважно складаються з цукрів і рідини, є чудовим живильним середовищем для мікроорганізмів. Тому важливо знати, як правильно їх вибирати, зберігати та вживати, щоб уникнути харчових отруєнь.

Вибір кавуна: що потрібно знати

Не погоджуйтесь на розрізання. Продавці часто пропонують надрізати кавун, щоб показати його стиглість. Проте шкірка та лезо ножа можуть бути забруднені, що може призвести до потрапляння мікроорганізмів у м’якоть і викликати харчове отруєння.

Оберігайте від забруднення. Зберігайте кавуни в місцях, захищених від комах, гризунів і свійських тварин. Це допоможе уникнути додаткового забруднення та збереже продукт безпечним для вживання.

Уникайте несанкціонованих точок продажу. Не купуйте кавуни у невстановлених місцях, на стихійних ринках або у випадкових осіб. Продукти з таких місць часто не відповідають санітарним нормам і можуть бути небезпечними для здоров'я.

Обирайте якісні плоди. Не купуйте кавуни, які валяються на землі чи мають видимі пошкодження. Тріщини й інші дефекти є ідеальними умовами для розмноження мікроорганізмів.

Підготовка до вживання

Ретельно мийте кавун. Перед подачею на стіл ретельно вимийте кавун зі щіткою, потім обдайте його окропом і холодною водою. Не витирайте, дайте кавуну висохнути природним шляхом. Це допоможе знищити майже всі мікроорганізми на поверхні.

Правильне зберігання залишків. Якщо після трапези залишився невикористаний кавун, обгорніть його харчовою плівкою та зберігайте в холодильнику не більше доби. Це допоможе зберегти його свіжість і безпеку для подальшого вживання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Реформа шкільного харчування. Престур.
Фото МОН
На Одещині відбувся престур у межах реформи шкільного харчування
3 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Кабінет Міністрів України
Кабмін на засіданні ухвалив низку рішень у сфері екології та медицини
3 хв на прочитання10 годин тому
ФОТО: ілюстративне / molbuk
Останній перехід на сезонний час: якими будуть наслідки для здоров'я?
3 хв на прочитання11 годин тому
ФОТО: Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України
Шмигаль: робимо все, щоб узимку українці мали вдома світло і тепло
1 хв на прочитання11 годин тому
У прогнозах - потепління, тому тепло у Києві поки не вмикатимуть
1 хв на прочитання13 годин тому
Вважалось ознакою злих духів і лікувалось видаленням частини язика: сьогодні Міжнародний день обізнаності про заїкання
2 хв на прочитання17 годин тому
Утричі зріс попит на допомогу з психічним здоров'ям у сімейних лікарів
3 хв на прочитання18 годин тому
Трагедія через гриби: вагітна втратила дитину після отруєння на Волині
1 хв на прочитанняВчора