Догори
Дати відгук

Їмо кавун безпечно: як уникнути харчового отруєння

Це чудове живильне середовище для мікроорганізмів.

1 хв на прочитання06 Серпня 2024, 07:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Кавуни, які переважно складаються з цукрів і рідини, є чудовим живильним середовищем для мікроорганізмів. Тому важливо знати, як правильно їх вибирати, зберігати та вживати, щоб уникнути харчових отруєнь.

Вибір кавуна: що потрібно знати

Не погоджуйтесь на розрізання. Продавці часто пропонують надрізати кавун, щоб показати його стиглість. Проте шкірка та лезо ножа можуть бути забруднені, що може призвести до потрапляння мікроорганізмів у м’якоть і викликати харчове отруєння.

Оберігайте від забруднення. Зберігайте кавуни в місцях, захищених від комах, гризунів і свійських тварин. Це допоможе уникнути додаткового забруднення та збереже продукт безпечним для вживання.

Уникайте несанкціонованих точок продажу. Не купуйте кавуни у невстановлених місцях, на стихійних ринках або у випадкових осіб. Продукти з таких місць часто не відповідають санітарним нормам і можуть бути небезпечними для здоров'я.

Обирайте якісні плоди. Не купуйте кавуни, які валяються на землі чи мають видимі пошкодження. Тріщини й інші дефекти є ідеальними умовами для розмноження мікроорганізмів.

Підготовка до вживання

Ретельно мийте кавун. Перед подачею на стіл ретельно вимийте кавун зі щіткою, потім обдайте його окропом і холодною водою. Не витирайте, дайте кавуну висохнути природним шляхом. Це допоможе знищити майже всі мікроорганізми на поверхні.

Правильне зберігання залишків. Якщо після трапези залишився невикористаний кавун, обгорніть його харчовою плівкою та зберігайте в холодильнику не більше доби. Це допоможе зберегти його свіжість і безпеку для подальшого вживання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитання14 хвилин тому
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитаннягодина тому
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
1 хв на прочитання2 години тому
Перша у світі методологія оцінки кліматичного впливу збройних конфліктів
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитання4 години тому
У ДАР з'явиться система оповіщення для бджолярів - Мінагро
1 хв на прочитання6 годин тому
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині знайдено червонокнижну рослину (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»: стратегічне партнерство для розвитку територіальних громад України
2 хв на прочитання8 годин тому